Politicienii suceveni care şi-au anunţat intenţia de a candida pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava au început pregătirile pentru lupta electorală.
Aceasta după ce în şedinţa de ieri, Curtea Constituţională a respins sesizarea înaintată de 26 de senatori PRM şi PC, referitoare la neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea votului uninominal, printre care şi cele legate de alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin acest sistem.
În urma deliberării, Curtea Constituţională, în unanimitate, a constatat că sesizarea de neconstituţionalitate este neîntemeiată, decizia fiind definitivă şi general obligatorie. Decizia se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, la Stockholm, că a promulgat legea votului uninominal.
Şeful statului a precizat că a trimis în ţară o copie a decretului de promulgare, pe fax, iar decretul original va ajunge, astăzi, prin curier, la Monitorul Oficial, pentru publicare.
Practic, în urma acestei hotărâri, alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin vot uninominal a devenit o certitudine, actul normativ urmând a intra în vigoare după promulgarea lui de către preşedintele României.
Mîrza: „Pentru mine este un mare avantaj”
Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, consideră că votul uninominal îl avantajează în lupta electorală, considerând că „pentru mine vor vorbi faptele şi nu promisiunile”.
Mîrza a spus că personal a fost unul dintre cei care au susţinut introducerea acestui sistem de vot, care va da posibilitatea electoratului să-şi aleagă direct persoanele care vor să-i conducă.
„Mie îmi convine foarte mult acest sistem de vot. Pentru mine este un mare avantaj, deoarece am experienţa necesară să conduc această instituţie, iar acest lucru este demonstrat şi de numărul mare de proiecte şi de iniţiative în vederea dezvoltării judeţului, în ansamblul lui”, a declarat Gavril Mîrza.
Flutur: „Victoria schimbării la Suceava”
Preşedintele PD-L Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat că decizia Curţii Constituţionale înseamnă „victoria schimbării la Suceava”. Flutur consideră că un astfel sistem de vot este în avantajul PD-L, care are şansa cea mai mare să câştige Consiliul Judeţean Suceava.
„Personal, mi-am dorit din totdeauna această confruntare directă. În speranţa că preşedintele României va promulga această lege, spun răspicat că au de câştigat românii şi, în cazul judeţului nostru, sucevenii, pentru că vor câştiga cei mai buni. Şansele PDL sunt sporite faţă de votul pe liste, pentru că vom fi feriţi de înţelegerile de culise şi de cooperativele politice puse la cale la nivel de judeţ, în cei 18 ani de tranziţie”, a declarat liderul PD-L Suceava.
Flutur a mai adăugat un preşedinte de Consiliu Judeţean ales prin vot uninominal va avea o responsabilitate mult mai mare în faţa electoratului.
Prodan: „PNL va propune un manager pentru judeţ”
Preşedintele PNL Suceava, Tiberiu Prodan, a anunţat că liberalii îşi vor anunţa candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean până la finalul lunii martie a.c.. Prodan a arătat că liberalii vor prezenta electoratului „cea mai bună variantă de candidat”, adăugând că acesta va fi „managerul de care are nevoie judeţul Suceava”.
El a mai spus că PNL va prezenta o strategie viabilă de dezvoltare a judeţului, care va fi gata în cel mai scurt timp, şi care va îngloba toate strategiile stabilite pentru fiecare localitate suceveană.
„Aceste strategii locale am început să le realizăm de acum un an şi jumătate, spre deosebire de cei de la PD-L, care acum încearcă să-şi facă o idee faţă de problemele din judeţ. Din acest motiv noi vom fi mai aproape de finalizarea strategiei judeţene, care va fi una realistă, şi care ia în calcul cerinţele sucevenilor, după ce aceştia au fost consultaţi”, a declarat Tiberiu Prodan.
Acatrinei susţine modificarea legii
Actualul vicepreşedinte al CJ Suceava, şi candidat al PRM pentru preşedinţia acestei instituţii, Stela Acatrinei, a precizat că decizia Curţii Constituţionale o avantajează în viitoarea luptă electorală.
Deşi PRM a contestat constituţionalitatea legii votului uninominal, Acatrinei consideră că sistemul de vot uninominal pentru alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene este o măsură corectă.
Pe de altă parte însă, Stela Acatrinei a spus că dacă se va aplica votului uninominal, este obligatorie modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a statutului funcţionarilor publici.
„În forma actuală, legea 215 nu asigură stabilitatea în funcţie a preşedinţilor de Consilii Judeţene aleşi prin vot uninominal. Şi asta pentru că în forma actuală, legea permite ca preşedintele de Consiliu Judeţean să fie demis în prima lună după ce a fost ales”, a declarat Stela Acatrinei.
(13 mar 2008, 11:22:55