Bisericile şi mănăstirile care au avut în folosinţă sau au fost înzestrate cu păduri în baza „Legii pentru înzestrarea mănăstirilor din ţară cu întinderi de păduri şi terenuri agricole” din anul 1937 ar putea să intre în proprietatea acestor terenuri.
Aceasta după ce parlamentarii liberali au iniţiat un proiect de modificare a legii 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere, şi care prevede expres împroprietărirea unităţilor de cult care au deţinut aceste suprafeţe de teren.
Deputatul PNL de Suceava Mihai Sandu Capră, unul dintre iniţiatorii proiectului, a declarat că în condiţiile în care acesta va fi aprobat, unităţile de cult care au avut în folosinţă păduri acordate în baza legii din anul 1937 vor dobândi în proprietate terenurile.
Sandu Capră a mai spus că în proiect se mai prevede că în situaţia în care suprafeţele avute în înzestrare sau folosinţă au fost atribuite legal în proprietate altor persoane, unităţile de cult care le-au deţinut vor primi terenuri forestiere pe alte amplasamente, cu posibilitatea comasării acestor suprafeţe.
De aceste prevederi beneficiază centrele eparhiale, parohiile, schiturile şi mănăstirile
Parlamentarul liberal a subliniat faptul că potrivit Legii nr. 1/2000, de aceste prevederi ar urma să beneficieze doar centrele eparhiale, parohiile, schiturile şi mănăstirile.
Pe de altă parte, Mihai Sandu Capră a arătat că prin „Legea pentru înzestrarea mănăstirilor din ţară cu întinderi de păduri şi terenuri agricole” din anul 1937, modificată şi completată în anii ulteriori, s-au atribuit „în perpetuă şi deplină folosinţă” suprafeţe de pădure însumând aproximativ 20.000 de hectare. Acestea au fost împărţite unor mănăstiri situate în toate regiunile României, veniturile obţinute în urma exploatării pădurilor fiind folosite în vederea susţinerii activităţilor culturale, spirituale şi educaţionale desfăşurate de către acestea.
El a explicat că în baza Legii nr. 1/2000, unităţile de cult care au avut în folosinţă păduri, au primit în proprietate terenuri forestiere până la limita a 30 de hectare din suprafeţele pe care le-au deţinut în administrare sau în înzestrare în baza legii din anul 1937. Pentru suprafeţele care au depăşit limita de 30 de hectare de pădure, Legea nr.1/2000 a prevăzut restituirea lor „în forma de proprietate sau folosinţă” avută iniţial.
„Însă această prevedere este inaplicabilă şi nu a produs până în prezent nici un fel de efecte. Şi din acest motiv am considerat că trebuie să aducem modificări legii din anul 2000, astfel încât unităţile de cult să primească în proprietate terenurile forestiere deţinute în baza actului normativ din anul 1937”, a mai spus Mihai Sandu Capră.
(28 feb 2008, 11:30:08