Organizaţia Judeţeană Suceava a PD-L a prezentat, sâmbătă, 92 de candidaţi la funcţia de primar, în cadrul unei festivităţi organizate la Casa Culturii Suceava.
Într-un decor cu baloane portocalii şi albastre, cu aranjamente florale din crizanteme şi trandafiri portocalii, cu drapele şi eşarfe şi cu peste 1.200 de oameni în sală, democrat-liberalii au arătat o adevărată desfăşurare de forţe pregătite pentru câştigarea alegerilor locale.
În rândul întâi a fost şi un bătrân de 83 de ani, din Panaci, îmbrăcat în costum naţional, membru PNL din perioada interbelică. Se numeşte Vasile Petrovici şi a fost prezentat de senatorul Flutur ca „răzeş dornean, membru, din 1940, al adevăratului Partid Liberal”, venit acum alături de „adevăraţii liberali”.
Printre candidaţii PD-L la primăriile sucevene se numără 31 de primari în funcţie, de la toate formaţiunile politice parlamentare: PSD, PNL, PRM şi PC, oameni de afaceri şi cadre didactice.
Oraşele vechi sunt atacate de următorii candidaţi: Suceava – de primarul fost PNL Ion Lungu, Fălticeni – primarul fost PNL Vasile Tofan, Rădăuţi – deputatul democrat Aurel Olărean, Câmpulung Moldovenesc - directorul Colegiului Silvic Cristian Cuciureanu, Gura Humorului – omul de afaceri Gheorghe Niţă, Vatra Dornei – directorul firmei Regnafor, Mircea Rusu şi Siret – primarul fost PSD Vasile Tablan.
„Dintre cei pe care îi vedeţi astăzi aici, 90 la sută vor ieşi primari din primul tur, iar restul au şanse în turul doi. Declanşăm acum ofensiva celor 100 de zile, câte au mai rămas până la alegeri pentru a doua revoluţie portocalie, pentru câştigarea alegerilor locale”, a spus de la tribună Gheorghe Flutur.
Pardău: Semnalul schimbării va pleca din Suceava
Invitaţii PD-L Suceava de la Bucureşti, Iaşi şi Botoşani - vicepreşedintele Cezar Preda, senatorul de Iaşi Dan Cîrlan şi primarul de Botoşani, Cătălin Flutur, s-au arătat impresionaţi de mobilizarea democrat-liberalilor de la Suceava şi au apreciat că din „Cetatea de Scaun a Moldovei se dă semnalul pentru câştigarea, de PD-L, a alegerilor locale”.
Senatorul de Iaşi Dan Cârlan a declarat că PD-L trebuie să învingă în alegerile locale „alianţa căcănie” formată din PSD şi PNL.
El a arătat că „revoluţia portocalie” nu trebuie să însemne doar obţinerea celui mai mare scor electoral, ci că trebuie ca PDL să obţină mai mult decât PSD şi PNL împreună.
În schimbare crede şi prim-vicepreşedintele PDL Suceava, deputatul Dumitru Pardău, care a arătat că mobilizarea pentru câştigarea alegerilor locale din acest an este foarte importantă, exprimându-şi încrederea în candidaţii partidului.
El a spus că Suceava dă startul schimbării culorii politice la primăriile şi Consiliile Judeţene din ţară.
„Câştigând primăria, consiliile judeţene şi guvernarea, putem schimba în bine România. În sală sunt oamenii care pot schimba în bine faţa judeţului Suceava”, a afirmat deputatul Pardău.
„Ghidul primarului de comună”
La prezentarea celor 92 de candidaţi, primarul de Suceava, Ion Lungu, a avut parte de un tratament aparte. El a fost felicitat la scenă deschisă de Gheorghe Flutur pentru apartenenţa la PD-L şi „reîntoarcerea acasă”.
La rândul său, primarul a spus că este foarte mulţumit că a revenit în echipa cu care a câştigat alegerile în 2004 şi a prezentat realizările administraţiei municipale din timpul mandatului său, precum şi sumele atrase în această perioadă.
Un alt candidat la o primărie de municipiu, deputatul Aurel Olărean, şi-a îndemnat colegii să nu promită oamenilor decât ceea ce pot realiza şi a spus că exact aşa va face şi el.
„Avem nevoie de primari implicaţi, care să ştie să facă proiecte şi candidaţii noştri sunt oameni corecţi, oneşti, cu un trecut curat”, a afirmat Gheorghe Flutur.
Pentru a veni în sprijinul lor, la evenimentul de sâmbătă a fost lansat şi „Ghidul primarului de comună” în cadrul proiectului „PD-L, Partidul care te învaţă”.
Conform liderul democrat-liberal, toţi candidaţii PD-L pentru funcţiile de primar trebuie să aibă cel puţin trei proiecte importante, unul pe măsuri publice şi cel puţin două pe măsuri private pentru beneficiari din localitatea lor.
„Este vremea să aducem bani şi să punem satul românesc la treabă”, a spus Gheorghe Flutur, care a subliniat că localităţile României au nevoie de primari implicaţi, care să ştie ce înseamnă un proiect şi să lupte pentru obţinerea finanţării pentru proiecte.
„Am avut şi până acum fonduri de cheltuit pe proiecte, dar de acum vom avea mult mai mult. Oamenii noştri trebuie să ştie să facă proiecte şi să se bată pentru ele”, a spus preşedintele PD-L Suceava.
Imnul PD, cântat într-un singur glas
Gheorghe Flutur a subliniat că este nevoie de schimbare în mentalitatea conducerilor administraţiilor locale şi judeţene, arătând că vremea stângii a trecut în România.
„De 18 ani socialiştii au condus destul. Trebuie să vină şi dreapta pentru că România trebuie pusă la treabă”, a spus Flutur.
Pentru a atinge acest obiectiv, senatorul sucevean a îndemnat candidaţii de primar să explice populaţiei că la putere se află PNL şi PSD, iar „premierul Călin Popescu Tăriceanu dansează după balalaica lui Ion Iliescu”.
În acelaşi context, a explicat că a părăsit PNL pentru că nu a fost de acord cu „derapajul PNL condus la mantinelă de Dinu Patriciu şi de banii lui Dinu Patriciu spre PSD”.
„Adevăraţii liberali ne-am continuat proiectul cu democraţii”, a spus vicepreşedintele PD-L, precizând că s-a decis unificarea într-un singur partid deoarece românii s-au săturat de alianţe şi convenţii.
„România are nevoie de un partid care să dea stabilitate”, a concluzionat Flutur, arătând că, după apariţia partidului al cărui vicepreşedinte este, scena politică a început să se clarifice.
Evenimentul s-a încheiat după aproape două ore, cu baloane, confeti şi în acordurile mobilizatorului imn al PD, „Verde înrourat”, pe care „curentul liberal din PD-L” l-a aplaudat şi l-a cântat cu entuziasm.
(18 feb 2008, 11:14:01