PD-L a racolat 11 primari, doi viceprimari şi un consilier judeţean de la celelalte partide de pe scena politică.
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PD-L, senatorul Gheorghe Flutur, a prezentat primarii PNL de Broşteni, Salcea, Ostra, Stulpicani, Pîrteşti de Jos, Şaru Dornei, Mănăstirea Humorului şi Ciocăneşti, cel PSD de la Dorna Candreni, PRM de la Rîşca şi PC de la Drăgoieşti drept candidaţi din partea PD-L pentru primăriile din localităţile pe care le conduc acum. Pe lângă ei, au mai venit alături de Gheorghe Flutur consilierul judeţean PSD Daniel Drăgoi şi viceprimarii PNL de la Mănăstirea Humorului şi Botoşana.
Liderul PD-L, Gheorghe Flutur, le-a urat tuturor bun venit şi a precizat că până la alegeri toţi rămân membri ai partidelor din care provin.
Justificarea invocată pentru refuzul noilor veniţi în echipa sa de a demisiona din „partidele-mamă” a fost că au proiecte în derulare şi, din respect pentru comunităţile care le-au dat votul, nu-şi scurtează mandatul.
Porţi deschise pentru toţi, la PD-L
Flutur a spus că partidul său are porţile deschise pentru toţi aleşii locali care vor să-şi schimbe culoare politică, îndeosebi pentru cei care au o imagine bună în localităţile lor şi au şansa de a fi realeşi.
„PD-L a intrat în linie dreaptă pentru pregătirea alegerilor locale din acest an. După Lungu şi Tofan, alţi primari şi viceprimari vor fi susţinuţi în demersurile lor de a candida din partea PD-L. Sunt oameni care simpatizează PD-L, care sunt de acord cu doctrina noastră şi cu programul nostru politic. Ăsta este un prim anunţ, sunt şi alţi colegi ai noştri care doresc să ni se alăture pentru a candida din partea noastră. Este un mare câştig venirea lor, am luptat împreună în campania locală din 2004 şi am câştigat împreună”, a spus Gheorghe Flutur.
El a dezminţit că ar fi făcut vreun fel de presiuni asupra acestor primari pentru a-i convinge să i se alăture, spunând că „un partid de opoziţie nu are pârghii să facă presiuni” şi că „oamenii aceştia au venit pentru că ei cred în programul politic al PD-L, cred în oamenii care au luptat cu ei, cu care au câştigat alegerile”.
Vremea poliţelor
Conform lui Flutur, de la PSD oamenii pleacă pentru că partidul a uitat de unele localităţi şi le-a tăiat fonduri la repartizarea bugetului, iar PNL „plăteşte astăzi taxa de aroganţă şi de autoamăgire”.
„Au crezut că, bazându-se pe cârja PSD, vor putea supravieţui. Prima rată de plată a fost la euroalegeri, urmează a doua rată la alegerile locale şi cea mai importantă şi decisivă la alegerile generale din acest an”, le promite liberalilor fostul lor coleg de partid.
„Am avut discuţii cu mai mulţi primari, pe proiecte, în calitate de senator. Vom pune la bătaie oamenii cei mai buni ca să câştigăm şi toţi cei care cred în programul nostru sunt bineveniţi”, a spus parlamentarul sucevean.
Întrebat de ce noii veniţi în PD-L, inclusiv consilierul PSD Daniel Drăgoi, nu demisionează din partidele cu care au candidat în 2004, Gheorghe Flutur a spus că Drăgoi a mai fost în PNL până în 2004, iar la ceilalţi îl interesează că ei „îşi asumă public simpatia şi sprijinul pentru programul nostru politic, intenţia de a candida, iar noi spunem da, suntem de acord cu candidaturile domniilor lor. Aleşii locali au avut proiectele lor pe care să le ducă la bun sfârşit în acest mandat. Cu aceste priorităţi pentru comunităţile lor încep un nou mandat. PD-L este un partid cu porţile deschise, îi primeşte pe cei care cred în programul nostru şi doreşte ca împreună să facem performanţă. Ei au avut proiecte pentru comunităţile locale şi acum cel mai credibil proiect este cel oferit de PD-L”.
Daniel Drăgoi a afirmat că nu intenţionează să demisioneze din PSD sau din Consiliul Judeţean pentru că i-a promis preşedintelui PSD, Gavril Mîrza, că îşi va duce mandatul până la capăt.
PSD şi PNL minimalizează pierderile
Preşedintele Mîrza a spus, însă, că cel mai probabil Daniel Drăgoi va fi exclus din partid, la fel ca toţi cei care vor pleca spre alte partide pentru că „trădătorii nu au ce căuta în partidul ăsta”. De asemenea, Mîrza susţine că plecarea consilierului şi a primarului din Dorna Candreni „nu-i nici o problemă”.
Aceeaşi atitudine de minimalizare a pierderilor a adoptat-o şi vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Steiciuc. El a arătat că doar unul dintre cei opt primari, cel din Şaru Dornei, ar mai fi avut şanse să candideze din partea PNL pentru un nou mandat de primar.
Aceasta deoarece, spune Mihai Steiciuc, în urma sondajelor realizate în celelalte comune, nici unul dintre primari nu mai se află „în graţiile” electoratului, motiv pentru care ei urmau să fie înlocuiţi cu alţi candidaţi PNL. „Singura pierdere este la Şaru Dornei. Îi anunţăm pe cei de la PD-L că pe noi nu ne interesează loviturile de imagine. Oricum, din informaţiile pe care le avem, spre PNL se îndreaptă mai mulţi oameni decât cei care au părăsit partidul. Acum avem parte de o reconfigurare a scenei politice sucevene, având în vedere că mulţi dintre primari, viceprimari vin spre noi, şi atunci i-a găsit pe alţii pe care să-i ia de la noi”, a declarat vicepreşedintele PNL Suceava.
Mihai Steiciuc a criticat modul în care PD-L a reuşit să-i convingă pe cei opt primari să candideze din partea acestui partid. El susţine că, dacă pentru început liderii PD-L au apelat la rugăminţi, acestea s-au transformat ulterior în ameninţări.
„Li s-a spus că, dacă PD-L ajunge la putere, cei care nu se vor alătura acestui partid nu vor mai primi nici un ban. Asta arată că sunt primari slabi, care nu au înţeles că banii pot să vină prin proiecte şi nu în funcţie de culoarea politică”, a încheiat Steiciuc.
( 8 feb 2008, 11:17:12
cine n-a facut tema acasa ???