Social democraţii suceveni au sărit la gâtul democrat-liberalilor, pe care-i acuză că încearcă prin presiuni, ameninţări şi şantaj să racoleze primarii PSD şi nu numai. Cel care a lansat acuzele a fost preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, Gavril Mîrza. El a declarat că a avut discuţii cu foarte mulţi primari (nr. PSD are 81 de primari în judeţ) iar aceştia i s-au plâns de presiunile la care sunt supuşi din partea reprezentanţilor „acestei asociaţii PD-PLD”.
Mîrza nu a dorit să dea nume, însă a promis că în maxim două săptămâni va veni cu lista de primari PSD pe care PD-L a încercat să-i racoleze.
Mîrza spune că PD-L acţionează prin „hăitaşi”
„La timpul potrivit o să dau lista pe fiecare comună cu primarii şi de câte ori au fost vizitaţi, de ce personalităţi au fost vizitaţi şi cine au fost hăitaşii care merg înainte şi îi adună la câte unul la domiciliu”, a spus preşedintele PSD Suceava.
Mîrza le-a transmis democrat-liberalilor să-i lase primarii în pace, pentru că nu vor avea nici un succes în acţiunea de racolare. Şi asta, a spus liderul social democrat „pentru că oamenii noştri au caracter, verticalitate şi sunt oameni ataşaţi unei doctrine şi unei echipe care funcţionează de ani buni în judeţul Suceava”.
Totuşi, Gavril Mîrza a admis că PD-L s-ar putea să aibă succes cu una sau două persoane.
„S-ar putea ca la toate presiunile astea să nu reziste unul sau doi, însă majoritatea sunt oameni hotărâţi. Ei au spus că după trei ani şi jumătate de presiuni, de umilinţă, de anchete de hăituială nu se vor arunca în braţele celui care până acum i-a gonit şi i-a batjocorit”, a menţionat Mîrza, care a adăugat că modul în care acţionează democrat-liberalii arată disperarea lor pentru că nu au oameni cu care să câştige alegerile locale.
Preşedintele PSD Suceava a mai spus cu o oarecare secretomanie că „o să asistaţi la nişte mutaţii de la un partid la altul surprinzătoare şi la nivel de sus de tot”.
Stan îi transmite lui Flutur să se liniştească, altfel îi ia toţi primarii PD-L
Liderul organizaţiei PSD Fălticeni, deputatul Ioan Stan, a declarat la rându-i că PD-L a trecut la „un atac concertat” asupra primarilor din judeţ, precizând că toţi cei 12 primari social-democraţi din zona Fălticeni au intrat în câmpul de acţiune al democrat-liberalilor.
Stan a prezentat şi modul în care PD-L pune la cale racolarea primarilor de la alte partide. El a spus că PD-L lucrează cu antemergători care au rolul de a-i contacta pe primari, după care aceştia sunt puşi faţă în faţă cu preşedintele organizaţiei judeţene a PD-L , senatorul Gheorghe Flutur, în diferite locaţii din judeţ.
„PD-L acţionează în frunte cu domnul Flutur, care participă la majoritatea întâlnirilor în diferite locaţii începând cu case, birouri. Li se fac anumite promisiuni că le angajează soţiile în învăţământ, că le dă funcţii, iar în condiţiile în care primarii PSD refuză se trece direct la ameninţări. Se prezintă scenarii la modul cum va fi mazilit domnul Mîrza de la Consiliul Judeţean până la ce vor păţi ceilalţi lideri judeţeni şi primarii dacă nu vor trece la PD-L la termenul potrivit. Vreau să-i reamintesc domnului Flutur că nu poate pune în practică aceste scenarii decât prin votul cetăţenilor”, a relatat Stan.
Deputatul social democrat i-a transmis lui Flutur să o lase mai moale cu racolările, ameninţându-l că, în cazul în care va continua, va face la fel şi îl va lăsa fără puţinii primari pe care-i are PD-L în judeţ.
Pardău crede că cei din PSD au intrat în panică
Prim vicepreşedintele PD-L Suceava, deputatul Dumitru Pardău, a ţinut să respingă acuzele social democraţilor şi să precizeze că PD-L nu poate face presiuni, ameninţări şi nici şantaje asupra primarilor PSD sau PNL ca să treacă la PD-L pentru simplul motiv că este în opoziţie.
„E clar că atât conducerea PSD, cât şi cea PNL la nivel de judeţ au ca ţintă PD-L care, iată, în ultimul sondaj de opinie este forţa politică numărul unu din România. Din această cauză conducerile judeţene ale celor două partide au intrat în panică, ţinând cont că timpul până la alegerile locale este foarte scurt şi este greu de recuperat decalajul”, a spus Pardău, care a adăugat că cei din PSD sunt nervoşi pentru că au constatat că în judeţul Suceava PSD nu va mai fi forţa politică numărul unu.
„Lor le este frică de modalităţile de lucru pe care le practică. PSD foloseşte Consiliul Judeţean pe post de sperietoare asupra primarilor ,iar PNL foloseşte Guvernul. Este păcat că două instituţii atât de importante sunt folosite de orgoliile unor oameni gen Mîrza sau Zarojanu”, a subliniat prim vicepreşedintele PD-L Suceava.
Pardău a recunoscut că cei cinci parlamentari PD-L vizitează în această perioadă primăriile, dar o fac cu acelaşi scop ca şi până, acum acela de a discuta problemele cu care se confruntă acestea.
„Eu personal sunt în parcurs cu această acţiune. Mai am doar câteva primării pe care trebuie să le vizitez şi nu am să renunţ la munca mea de parlamentar, pe care pot să o confirme primarii din zonele Dorna şi Câmpulung Moldovenesc, doar că nu convine şefilor de la PNL şi PSD din judeţ. Ei îşi amintesc de aceşti primari doar când au nevoie să candideze pe listele lor”, a afirmat Pardău, care a mai spus că şefii de la PSD ar trebui fie preocupaţi acum de aprobarea bugetului Consiliului Judeţean şi de echilibrarea bugetelor locale.
„Primarii de care le este lor teamă că trec la PD-L au nevoie de bani pentru dezvoltarea localităţilor şi au nevoie de corectitudine şi criterii realiste în repartizarea fondurilor la nivelul Consiliului Judeţean”, a conchis Pardău.
(19 ian 2008, 12:58:51