Social democraţii suceveni văd un an foarte dificil pentru România din perspectiva atragerii fondurilor europene.
Europarlamentarul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, crede că din acest punct de vedere 2008 va fi un an aproape la fel de rău ca 2007, an în care nu s-a reuşit să se cheltuiască nici măcar un euro din fondurile alocate, în condiţiile în care România a contribuit cu peste un miliard de euro la bugetul Uniunii Europene.
Puţine speranţe.
„Spun acest lucru pentru simplul fapt că 2008 este un an electoral, vor fi alegeri locale şi generale şi am puţine speranţe că actuala guvernare va fi preocupată în a aduce acei bani europeni şi a-i putea cheltui pentru dezvoltarea localităţilor şi a vieţii socio-economice a României în general”, a precizat Nechifor.
Europarlamentarul sucevean crede că în condiţiile în care 2008 va fi compromis din punct de vedere al atragerii fondurilor europene următorii ani, 2009 şi 2010 vor fi hotărâtori pentru România.
Nechifor trage totuşi un semnal de alarmă vizavi de perspectivele sumbre şi atenţionează guvernul, dar şi pe preşedintele ţării, Traian Băsescu, să-şi stabilească clar ca prioritate în al doilea an de la integrare atragerea fondurilor europene şi cheltuirea lor efectivă.
Semnal de alarmă.
„Trag un semnal de alarmă şi atenţionez pe această cale guvernarea, dar şi pe preşedintele Băsescu, să-şi stabilească clar ca prioritate pentru al doilea an de integrare a României atragerea de fonduri europene şi cheltuirea lor efectivă, pentru că dacă nu reuşim să prindem nici acest al doilea tren european, cu siguranţă drumul României va fi mult mai greu în viitor. Suntem într-o competiţie financiară cu alte 11 state europene, este vorba de Bulgaria şi cele 10 state care s-au integrat în 2004, şi fiecare dintre aceşti competitori tind să atragă cât mai mulţi bani europeni. Şi în această situaţie suntem deja dezavantajaţi, pentru că venim cu un handicap major, cu un an în care nu am cheltuit nimic”, a spus europarlamentarul sucevean.
Nechifor a atras atenţia că banii externi trebuie cheltuiţi rapid, pentru că altfel vor fi direcţionaţi spre alte state europene care vor solicita suplimentări de fonduri.