Europarlamentarul PSD din judeţul Suceava, Cătălin Nechifor, a făcut apel la reprezentanţii României în Parlamentul European să facă front comun pentru ca România să poată beneficia de fondurile acordate de Uniunea Europeană, dar şi să le poată folosi pentru derularea de proiecte.
Membru în comisia pentru bugete a Parlamentului European (PE), el a explicat că această instituţie a obţinut competenţe sporite în domeniul bugetar. El a explicat că începând cu 1 ianuarie 2009, Parlamentul European va beneficia de un statut extins de codecizie în ceea ce priveşte bugetul, alături de Comisia Europeană, principalele modificări vizând bugetarea unor domenii care, până acum, nu erau de competenţa parlamentarilor, respectiv agricultura, pescuitul, transporturile şi fondurile structurale.
„România, ca stat integrat de curând în Uniunea Europeană, înregistrează întârzieri mari în aceste domenii, astfel încât după aproape un an de la aderare, procesul de dezvoltare pe care majoritatea românilor îl doreau, abia a început, iar rezultatele nu se văd. Ritmul schimbărilor la nivel guvernamental şi implementarea superficială a mecanismelor europene a determinat ca primul an european să fie o dezamăgire şi o pierdere de resurse financiare şi de timp, ale cărei repercursiuni se vor simţi în următorii ani”, declară europarlamentarul sucevean.
El consideră că în viitorul apropiat agricultura nu va mai fi interesantă pentru fermierii români, şi nici pentru ţărani, datorită lipsei subvenţiilor europene. „Acestea nu au putut fi acordate datorită inconsecvenţei politicilor agrare şi nerespectării condiţiilor impuse de către Comisia Europeană”, spune Nechifor.
Nechifor: România este contribuitor la bugetul UE şi nu beneficiar de fonduriEuroparlamentarul PSD a mai adăugat că alte domenii în care România este deficitară sunt transporturile şi absorbţia fondurilor structurale.
În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Cătălin Nechifor crede că aceasta este „cel mai mare eşec” al României” din ultimul an.
Asta deoarece, spune europarlamentarul PSD, România nu a putut să cheltuiască nici un euro, în condiţiile în care contribuţia anuală la bugetul Uniunii Europene este de peste 1,2 milioane de euro anual. El a mai arătat că în aceste condiţii, România este contribuitor la bugetul Uniunii Europene, şi nu beneficiar de fonduri pentru finanţarea proiectelor naţionale.
„Ţinând cont de noile prerogative în ceea ce priveşte alocările financiare, dar şi controlul cheltuirii banilor publici europeni, voi încerca, din interiorul comisiilor pentru bugete şi pentru control bugetar, să-i conving pe ceilalţi colegi parlamentari să acorde o şansă ţărilor care înregistrează deficienţe majore în privinţa utilizării fondurilor europene, România fiind fruntaşă în acest clasament”, a încheiat Nechifor.