Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mar 2020 - Anul XXV, nr. 64 (7369)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Silviu Mondiru, Laval - Canada: Mai rău chiar decât EBOLA și atentatele de la 11 septembrie 2001

Silviu lucrează în Montreal, Canada, este inginer mecanic. Face naveta zilnic din Laval, cu mașina personală.

Zilele trecute, el ne-a transmis următorul mesaj:

“Locuiesc în Laval de nouă ani, este orașul-insulă din nordul Montréal-ului, altă insulă, și care face parte din marea aglomerare urbană numită <le Grand Montréal>. Primii 13 ani după sosire am locuit chiar în Montréal.

Noi suntem aici, în marea aglomerare urbană Montréal, de 22 de ani. Încă nu am fost martori la desfășurarea unor evenimente asemănătoare în anii trecuți, fie că a fost vorba de SARS (n.r. - la nivel mondial aproximativ 8000 de oameni au fost infectaţi cu acest virus şi peste 900 au decedat), de MERS (n.r. - virusul a fost depistat în 2012, iar între 2012 şi 2015 a infectat peste 1.227 de persoane și a luat viața a 449 de oameni), de Ebola (n.r. -a fost cea mai amplă epidemie între 2013-2016. A provocat peste 11.000 de morți şi peste 28.600 de persoane au fost infectate) sau de evenimentele din 2001 (atentatele de la 11 septembrie, din New York). După o săptămână de așteptare și studiu, aici guvernul provincial a venit (în decursul a două zile) cu o cascadă de măsuri pentru a încerca încadrarea și minimizarea amenințării pericolului sanitar care prinde contur. Exact ca în majoritatea țărilor: a fost instaurată starea de urgență medicală, deblocare de fonduri, închiderea școlilor la toate nivelurile până la sfârșitul lui martie cel puțin, anularea adunărilor de peste 250 de persoane, concerte - spectacole, limitarea accesului în spitale, cămine de bătrâni, facilitarea accesului la fonduri de șomaj. Lucrătorii autonomi, firmele mici, mijlocii și în nume personal, vor avea acces la măsuri financiare compensatorii. Prețul benzinei a scăzut la aproximativ 95 de cenți litrul (benzină regular) de la 1,40 dolari. Guvernul Federal studiază și întârzie încă deocamdată luarea de măsuri, aeroporturile, porturile, granițele le aparțin și sunt încă (prea) ușor permeabile. Accesul este încă nefiresc de ușor. O mare responsabilitate (măsurile enumerate mai sus, în paragraful anterior, aparțin guvernului provincial) este lăsată pe umerii acestor provincii, care au pus în mișcare planuri de măsuri bine coordonate pe plan local. Oamenii sunt totuși îngrijorați și nu sunt dispuși la compromisuri sau să păcălească sistemul pentru că toată comunitatea trebuie să funcționeze. Panica de început și unele comportamente sunt (re)aduse aici de cei veniți din Europa de Est, Asia, Asia Mică. Vedem zi de zi asemenea devieri în comunitatea și orașul-insulă în care locuim de nouă ani. Pe străzi, în centrele comerciale este trafic mai scăzut, o liniște cam nefirească. Localnicii, de la care am învățat și noi, au eliminat din comportament și vocabular de mulți ani noțiuni ca raționalizare, cartele etc. Societatea canadiană, și nu numai în provincia Québec, a fost lovită în esența ei: mobilitatea și comunicarea, foarte asemănător cu Italia. Oamenii se mobilizează ca să poată scăpa de restricții cât mai repede”.

UPDATE:

Silviu ne-a transmis că între timp au apărut măsuri și mai drastice:

- A fost dată ordonanță de închidere a barurilor, restaurantelor şi cinematografelor. Se pot face comenzi "take-out" de la restaurante.

- Canada închide frontierele. Nici un cetățean străin nu va mai fi admis. Singura excepție: cetățenii SUA.

- Numai patru aeroporturi acceptă zboruri internaționale: Toronto, Montréal, Calgary, Vancouver. Echipe de medici vor fi detașate în aceste aeroporturi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Silviu Mondiru, Laval - Canada: Mai rău chiar decât EBOLA și atentatele de la 11 septembrie 2001.
 Vizualizări articol: 3707 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Silviu Mondiru, Laval - Canada: Mai rău chiar decât EBOLA și atentatele de la 11 septembrie 20010.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Pe timp de pandemie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei