Mugurel Moscaliuc este un tânăr sucevean mutat în Anglia de câțiva ani. Locuiește la Doncaster, South Yorkshire, și este programator. Acesta confirmă și el că deocamdată în Marea Britanie lumea nu este încă foarte panicată, iar politica guvernamentală este de a impune puține restricții privind deplasarea și circulația. Oamenii cumpără mai mult din magazine, dar nu se prea feresc unii de alții. Pot fi văzute mame cu copii mici printre rafturile magazinelor.
”Deși au în acest moment în jur de 70 de decese din cauza COVID-19, numărul celor infectați ajungând la aproape 2.000, britanicii își văd de viață, fără a impune deocamdată restricții drastice.
Magazinele sunt pline, toți se îmbulzesc să își facă provizii, însă nimeni nu poartă măști de protecție, mai mult de atât, stau de vorbă printre rafturi în grupuri de câte 4-5 persoane. Cerere mare este la hârtia igienică, săpun, alimente de bază și băuturi alcoolice.
Și pe străzi situația este la fel, nu se observă vreo diminuare a traficului, autobuzele sunt la fel de pline ca înainte, oamenii merg la muncă și copiii la școală, este probabil ca pub-urile să fie mai goale, pentru că am remarcat că se cumpără foarte multă băutură din supermarketuri, însă englezii beau destul de mult oricum.
Pe site-ul NHS (sistemul britanic de sănătate), oamenii sunt sfătuiți să se autoizoleze dacă au simptomele caracteristice infectării cu Coronavirus, și nu se recomandă apelarea sistemului de urgență decât în cazul în care bolnavul este în stare gravă.
Surprinzător este nivelul lor de optimism, în condițiile în care mulți angajatori nu plătesc pentru concediul medical, iar în cazul în care o fac, suma este destul de mică. Reprezentații guvernului, însă, recomandă oamenilor care vor avea probleme financiare să apeleze la ajutorul social, iar proprietarii de locuințe sunt încurajați să ofere sprijin chiriașilor care nu-și permit să plătească chiria în această perioadă, prin eșalonarea restanțelor acumulate.
Deși abordarea lor este criticată, se pare că oamenilor de rând le stă mai bine optimiști și poate în acest fel impactul asupra economiei va fi mai mic, comparativ cu alte state care au impus măsuri radicale imediat.”