„Trenurile și metrourile altădată aglomerate, acum nu mai sunt atât de pline, nici măcar la orele de vârf. Oamenii preferă să stea acasă, să meargă cu mașina, cu bicicleta sau pe jos. Nu-i văd purtând măști, rar când observ astfel de persoane, dar se ridică sau pleacă rapid de lângă tine dacă te aud tușind sau te văd că sufli nasul. Sunt călători care de teama virusului refuză să se țină de o bară sau de un scaun pentru a-și păstra echilibrul și nu vor să atingă butonul de deschidere a ușilor. Se postează în fața lor, dar așteaptă ca alții să apese pe buton. Nu pot spune că e panică, dar e clar că toți sunt îngrijorați și iau virusul în serios.
Fiecare companie și-a luat deja propriile măsuri de siguranță. La mine la serviciu nu mă așteaptă nimeni la intrare cu termometrul tip pistol cu infraroșu, ca să vadă dacă am sau nu febră, așa cum am auzit că se întâmplă în alte părți din oraș. Însă, printre altele, s-a dispus ca ușile care nu sunt securizate pe bază de cartelă să rămână permanent deschise, astfel încât angajații să evite cât mai mult contactul cu mânerele. Chiar dacă acestea sunt acum dezinfectate zilnic. La fel ca și butoanele de la lifturi. De săptămâna asta s-au interzis și mesele festive, frecvente la noi, și s-au anulat toate ședințele cu un număr mai mare de salariați.
În departamentul în care lucrez eu, șefii ne-au spus să păstram distanța între noi, cel puțin un metru. De luni, unii dintre colegii mei lucrează mai mult de-acasă. Eu fac parte dintre cei care vor veni zilnic la serviciu, dar vor munci în două ture, nu într-una ca până acum. Cea de dimineață și cea de după-amiază, prin rotație. Cu pauză de o oră între ele, ca să nu ne intersectăm la serviciu și pentru a permite firmei de curățenie să facă o igienizare suplimentară. Activitatea a fost regândită și organizată în așa fel încât fiecare să rămână strict la locul său de muncă și să nu mai fie nevoit să se deplaseze prin firmă cu treabă. În pauză, nu îți mai poți vizita colegii după bunul plac și nici nu te mai duci să-ți faci cafeaua sau ceaiul la chicineta la care vrei tu. Accesul intern a fost strict restricționat. De asemenea cantina a fost închisă și, în afară de angajați, nimeni nu mai are voie să intre în companie. Să nu fie nevoie să se suspende activitatea unor sectoare sau să se închidă complet firma. Deși toți credem că e doar o chestiune de timp până când se va ajunge și la asta.”