Ana-Maria Marcu studiază Inginerie Electrică și Informatica, anul IV, la Murray Edwards College din cadrul Universității Cambridge, Anglia.
Fosta elevă a Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava ne-a împărtășit câteva gânduri și ne-a expus care este situația la cea mai prestigioasă universitate din Europa.
”Majoritatea colegiilor universitare le sugerează studenților să se întoarcă acasă pe perioada vacanței, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
În Cambridgeshire sunt șapte cazuri confirmate, ceea ce înseamnă că zona e mai puțin afectată decât Londra. Din punctul meu de vedere, cea mai bună metodă de a preveni infectarea este de a urmări cu strictețe cu cine intră persoanele contagioase în contact. Familiile și apropiații sunt la cel mai mare risc. Deși România momentan nu are atât de multe cazuri, aproape toate țările europene au aceeași creștere exponențială. Așa că în 2-3 săptămâni România ar putea să vadă la fel de multe îmbolnăviri precum Italia, fără măsuri de precauție drastice, cum ar fi închiderea mallurilor și a transportului în comun, precum și un comportament social redus și responsabil (atașez un grafic din Financial Times care arată creșterea zilnică de 35% în majoritatea țărilor). O rată de mortalitate de 4-12% pentru Suceava ar însemna aproape 4.200-12.600 de decese. Bunicii, părinții ne sunt în pericol. Este esențial ca autoritățile publice să acționeze cât mai curând.
În cazul meu, examenele de final de an vor fi cel mai probabil înlocuite cu teste virtuale, iar următorul trimestru nu se va desfășura în mod normal. Colegiile îi susțin pe studenții care aleg să rămână în Cambridge și care ar avea nevoie să se izoleze, printr-un program de voluntari. Voluntarii sunt responsabili să îi asigure persoanei care se izolează alimente și alte provizii necesare pe o perioadă de două săptămâni. Este o situație dificilă care ne afectează pe toți. Le transmit gânduri bune tuturor celor de acasă şi multă putere de a lupta împotriva acestei adversități”.