Raluca Ioana Țibu ne-a trimis un mesaj tocmai din Japonia. Și două fotografii cu rafturi goale: “Acolo era hârtia igienică. Și în prima poză e raftul de săpun lichid. În Japonia panica cu rafturi goale a început de acum 3 săptămâni”, ne precizează Raluca. Suceveanca aflată la mii de kilometri distanță de casă ne scrie că lumea evită pe cât posibil contactul fizic în Japonia, săpunul nu lipsește din nici o toaletă publică, iar purtatul măștilor de protecție e ceva relativ obișnuit.
“În Japonia se lucrează de acasă, dar nu foarte consecvent, pentru că e o țară conservatoare (încă se folosesc faxurile) și nu există în toate instituțiile infrastructură.
Se evită naveta în orele de vârf, dar tot e ceva lume în trenuri. 90% dintre persoane poartă mască, inclusiv copiii. Locurile de distracție sunt închise (muzee, zoo, Disneyland), școlile sunt închise deja de două săptămâni, ceea ce e complicat pentru părinți. Dinamica cazurilor a evoluat liniar față de alte părți, probabil și din cauza modului de viață: lumea nu se prea atinge (în niciun caz nu se pupă/îmbrățișează când se întâlnesc), este săpun la orice toaletă din parc și din gări, purtatul de mască e ceva relativ obișnuit, fiecare om având rezervă în casă. Oricum gravidele poartă măști de obicei, oamenii care simt că se îmbolnăvesc poartă mască, oamenii răciți poartă mască. Dar nu există concediu medical plătit, când e cineva bolnav, consumă întâi din zilele de concediu. Asta, combinat cu simțul datoriei și vina de a nu da de lucru în plus colegilor, face ca mulți oameni să meargă bolnavi la serviciu, expunând colegii și toată lumea în transportul în comun. Au fost două cazuri stupide: un doctor și o educatoare de grădiniță, ambii identificați pozitiv după ce au fost la serviciu cu febră.
Vă doresc sănătate tuturor!”