Văzând evoluția societății noastre, dar și nebuniile planetare, întrebarea din titlu este mai îndreptățită ca niciodată! Răspunsul este practic imposibil, chiar dacă putem evalua (aproximativ) majoritatea pierderilor generate de "gafele", cu intenție sau fără, pe care "iluștrii" conducători le-au făcut în timp. Și este imposibil pentru că, acționând din "greșeală în greșeală spre victoria finală", cum se spunea pe vremea lui nea Nicu, pierdem și prestigiul național (suntem coada Europei, nu-i așa?), ratăm ocaziile invite pe piața mondială (relocările din China sau Marea Britanie după Brexit), investițiile majore se opresc la granița de vest, iar mai nou suntem total nepregătiți pentru a participa la reconstrucția Ucrainei (sute de miliarde de euro). Cât au costat și costă toate aceste "neîmpliniri"?
Atât de ironizata explicație cu "greaua moștenire" este totuși valabilă când ne referim la acest subiect. Nu doar în sport ocaziile ratate se răzbună. Și, categoric, acele oportunități ignorate din... (spuneți dumneavoastră!) nu reapar! În mod normal, pentru aceste pagube evidente trebuie identificaţi responsabilii și gradul lor de vinovăție, deși recuperarea prejudiciului este imposibilă în România. Se acuză "la grămadă", în funcție de preferințe ideologice, partide, lideri, Guvernul sau Parlamentul, și nu se greșește. Dar altfel nu sunt identificați clar cei responsabili, paguba pe care au produs-o și nu pot fi luate măsuri pentru îndepărtarea lor de la "butoanele" deciziilor. Și ajungem la marea problemă a democrației, respectiv lipsa criteriilor pentru selecția demnitarilor aleși (cei care hotărăsc). Mai ales în cazul alegerilor pe "liste". De aici și necesitatea modificărilor legislației electorale prin revenirea la alegeri uninominale (cu compensare!?!), la selectarea primarilor și președinților de Consilii Județene în două tururi etc. Nu rezolvă tot ce dorim, dar reduce semnificativ numărul de "năuci" în funcții decizionale. Vor liderii actuali? Nu cred. De frică.
Totuși, este absolut necesară promovarea vârfurilor, dacă vrem o poziție demnă la nivel european și mondial, iar parcursul țării să fie normal, previzibil și cu beneficii pentru cât mai mulți cetățeni. Pentru toți, nu s-a reușit în nicio țară. Iar vârfurile nu sunt "excentricii" din zona noilor formațiuni politice, pentru că promovarea lor ne-ar bloca definitiv în zona culegătorilor de sparanghel, atât de apreciată de her Klaus. Este exclus ca actuala clasă politică să vrea de bunăvoie promovarea în funcții de decizie a celor mai calificați decât cei actuali și șefii lor. Putem să o facem prin vot (prea rar) dacă transmitem mesajul clar că viitorul aparține celor calificați, educați și dedicați misiunii. O vom face? Nu cred că masa celor "analfabeți funcționali" va dori. Este îndrăgostită total de cei ce "dau cu parul" și promit lichidarea averilor nejustificate în 30 de zile. Ca și pensiile nesimțite. Sunt convins că adevărații patrioți (există!) pot și trebuie să ofere deciziile celor calificați. Nu "lunaticilor" și prietenilor "extratereștrilor". Dacă doriți o țară demnă și respectată, trebuie să vă îndreptați spre cei calificați pentru poziția pe care o dețin.
Trebuie să acceptăm că în cadrul acestei revoluții tehnologice viitorul "condamnă" prostia, ticăloșia și incompetența, fără drept de apel. Ne va "lăsa în prostia noastră"! Asta vrem pentru copiii noștri? Nu cred. Și avem timp și resurse umane se recuperăm decalajul.