miercuri, 2 apr 2025 - Anul XXX, nr. 77 (8912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9775 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5115 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Dan STRUTINSCHI

Dan STRUTINSCHI


Părerea lui Dan

Sunt subiecte tabu! De ce?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suntem "specialiști de renume mondial" (fix ca tovarășa!) în a critica, chiar dacă nu avem habar de subiect, aproape tot ce se întâmplă pe "plai străbun" și pe autorii de la butoanele societății. "Combatem cu tărie" (cel mai bine la cârciumă) sau analizăm critic (!?) în emisiuni TV sau în paginile ziarelor subiecte, instituții sau personalități ale momentului și oferim soluții (imensa majoritate fanteziste) cu un entuziasm demn de o cauză mai bună. Dar nu toate instituțiile sau reprezentanții lor beneficiază de înjurături și bârfe vesele în aceeași măsură. În unele cazuri, observăm la români și o "jenă" deosebită de a cere socoteală, inclusiv în cazuri de abuzuri flagrante sau prostii imense cu consecințe grave, unor "entități" (sună ca dracu' termenul împrumutat) naționale sau locale. Dar să vedem care sunt cele mai de seamă instituții "protejate" de critică și doar "amintite" drăgălaș în înjurături.

În primul rând, justiția, una din cele trei puteri în stat, nu este amintită în bârfe decât legat de salariile procurorilor și judecătorilor, și mai ales de "pensiile speciale" (realmente nesimțite) pe care tot ei le-au hotărât (conflict clar de interese). De calitatea serviciilor prestate în slujba țării nu vorbim decât în cazul în care suntem direct afectați. Nimic despre abuzuri, soluții diferite total în același tip de cauze, întârziere până la prescripții sau comportament de satrap în zona de activitate (toți îi numesc "șefi").

Serviciile cred că sunt cele neatinse "nici cu o floare", deși consecințele activităților sunt vizibile în această perioadă a "războiului hibrid". Toate serviciile statelor din zonă, puternic afectate de invazia "soft" a Rusiei, au expulzat diplomați ai Kremlinului sau au arestat spioni. Noi nu. Nu se supun controlului Parlamentului, conform legii, dar aici nu îi condamn, având în vedere calitatea "controlorilor".

Aș mai aminti o zonă intangibilă a societății românești, respectiv Banca Națională și sistemul bancar în ansamblu. Avem cele mai scumpe credite din UE și primim dobânzi ridicol de mici când constituim depozite bancare. Unde este controlul BNR? Nu avem șanse nici pe termen mediu de a accede în zona euro, spre fericirea băncilor comerciale, care înregistrează în România profiturile cele mai mari.

Dar nu criticăm specialiștii din sistem. Pentru că nu ne pricepem? Dar nici la administrație nu ne pricepem. De frică de justiție și servicii? Probabil. Sau că nu ne afectează direct, decât rareori, putem spune fără a greși că este la modă să lovim fără milă în politică, administrație, poliție (dar nu și în cei cunoscuți), iar pe plan internațional (supremă plăcere la români) în Oculta Mondială (?!?), evrei (vinovații de serviciu), americani, UE și în ruși, dar în surdină (ne-a rămas frica de ei din secolul XX?).

Revenind la subiectele tabu, trebuie să ne gândim și la viitor, în sensul depășirii timidității de a aborda aceste subiecte. Ce "arme" ne sunt necesare? Educația poate rezolva acest blocaj în mentalul colectiv național! Și mă refer la educație financiară, legislativă, a istoriei naționale reale și mondiale, a geografiei și chiar a geopoliticii (nu este foarte complicat). Avantajul la nivel național și personal este de necontestat și se va reflecta în refuzul manipulărilor (unele grotești și aberante, dar cu succes), în înțelegerea mai bună a evoluției societății (și deci a adaptării în folos propriu a cunoștințelor) și chiar a intențiilor de vot (vot rațional, argumente, nu pe promisiuni ce se vor rezolva în 30 de zile!).

Sunt perspective în această direcție? Slabe și timide. Alternativa este cufundarea în zona lumii a treia (a doua, mai exact, în Europa). Trebuie să "copiem" statele care au succes. Cine are curajul la nivel decizional? Trebuie!

 

PS. Cerșetori de "import" la Suceava (90%). Rețea cu "voie" de la autorități? Bârfe?! Ce face Poliția Locală? Păzește instituții și scaunele angajaților? Altă bârfă!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sunt subiecte tabu! De ce?.
 Vizualizări articol: 564 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sunt subiecte tabu! De ce?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei