miercuri, 26 mar 2025 - Anul XXX, nr. 71 (8906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6187 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Dan STRUTINSCHI

Dan STRUTINSCHI


De ce vorbesc singur?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Realitatea și valurile permanente de informații, adevărate sau false, ne lasă zilnic pe majoritatea dintre noi fără cuvinte sau vorbind singuri! Suntem năuciți sau speriați de evoluția social-economică, de "performanțele" și gândirea celor care ne conduc, de evenimentele externe sau de noile concepte despre lume și viață care au acaparat publicul. Viteza amețitoare a schimbărilor a produs noi modele sociale (vedete, comportament, valori umane etc.), a impus alte priorități la nivel personal, de grup sau național și ne surprinde (cel puțin pe mine) prin decizii cu implicații majore, gen declanșarea unor agresiuni militare - teroriste. Nu cred că vorbitul singur mai poate fi tratat medicamentos sau psihiatric. Cauza nu e personală. Mai mult, cei care "trec peste" cu nepăsare au probleme.

Mă întreb, poate și dumneavoastră, unde vom sfârși? Care este punctul final al acestei nebunii în evoluție și cum să reacționăm, în ce mod să ne adaptăm? Întrebări. Dar cui să le adresăm dintre cei care hotărăsc soarta la nivel național, dar mai ales mondial? Exclud din start "tătucii", care s-au înmulțit în neștire și nu fac decât să accentueze harababura. Pragmatismul mi-ar cere să nu-mi pese datorită vârstei și lipsei de soluții în general. Dar nu am fost pragmatic niciodată și m-am implicat inclusiv în demersuri fără speranță. Asta fac și acum, vorbim despre realitățile zilei.

Este posibil să fiu eu cel vinovat de neadaptarea la "porunca vremii", cel puțin la prima vedere. Sunt un moș cârcotaș, un "ruginit" din alte timpuri, care nu simte noile provocări și vrea menținerea (până când?) a societății tinereții sale. Dar evidențele contrazic această ipoteză, asistăm la o involuție clară pe plan social, uman, cultural etc. Persoane cu o pregătire care amintește de anii '50 ai PCR conduc, inclusiv în zone de importanță majoră, modele de succes în afaceri care excelează în "fentarea" contribuției la buget sau vedete care se remarcă prin vulgaritate extremă sunt cei care sufocă mass-media și ajung idolii "României educate" promovate de herr Klaus. Oare eu sunt cel vinovat de neadaptare? Îmi asum calitatea.

Dar dacă nu sunt un caz singular în această apreciere a realității aș pune o întrebare legitimă: cine și ce ar putea schimba sensul descendent al evoluției societății, mai ales că această tendință se manifestă deja prin conflicte, inclusiv armate, în vecinătate. Pentru că trebuie să fim absolut conștienți că ignoranța, complexul de inferioritate și prostia cronică manifestată la nivel de decizie generează conflicte între generații, grupuri sociale, etnii, religii sau interrasiale. Așa a fost permanent în istorie când "briciul a ajuns în mâna maimuței". Intelectualitatea veritabilă, părțile din "majoritatea mută" cu educație peste medie ar vrea să se implice? Cred că da. Dar poporul dorește să propulseze prin vot reprezentanți din zonele educate? Sau adoră pe cei care "dau cu parul" și le spun ce "vor să audă"? Răspundeți și dumneavoastră. Un intelectual de recunoaștere internațională sau un posesor de diplomă achiziționată la "privată" (sau 5-6 bucăți, "să moară de ciudă dușmanii")? Viitorul este hotărât de această opțiune.

Am făcut aluzie la România, dar pe plan mondial lenea în gândire se manifestă agresiv. Dacă pentru noii conducători descoperirile tehnice sunt binevenite și le folosesc intens, pe plan cultural asistăm la un real Ev Mediu Timpuriu (până în Renaștere). Fără literatură, arte plastice, muzică clasică etc. Acesta este viitorul? Prefer să trăiesc în trecut! Și să vorbesc singur.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce vorbesc singur?.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De ce vorbesc singur?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei