Evenimentele majore din istoria recentă, precum revoluția culturală, revolta studențească sau războiul cu Vietnamul se disting pe fondul istorioarelor viu colorate și pline de haz din Gaomi, provincia natală a lui Mo Yan.
Pe parcursul întâmplărilor, aflăm cum dintr-un elev exmatriculat și dintr-un muncitor la o fabrică de cauciuc, Mo Yan devine instructor de marxism pentru ofițeri și, în cele din urmă, renumitul și invidiatul scriitor al cărui roman „Sorgul roșu” a fost ecranizat de Zhang Yimou.
Zgârcit în relatările privind devenirea sa intelectuală, Mo Yan preferă să povestească despre foștii săi colegi de școală, cum ar fi descurcărețul He Zhiwu și chipeșa Lu Wenli, al cărei tată conduce miticul camion rusesc Gas 51.
Spre deosebire de majoritatea narațiunilor istorice chineze, orientate spre evenimentele politice, „Schimbarea” vorbește despre „istoria individuală”, alternând epocile și insistând asupra oamenilor de rând și a situațiilor de viață obișnuite.
„Dacă lumea literară chineză ar trebui să aiba un Kafka al ei - scrie <Publishers Weekly> - atunci acesta ar fi Mo Yan”.
Autorul acestei cărți autobiografice în care face un portret insolit al Chinei contemporane a primit Premiul Nobel pentru literatură în anul 2012.
Sumar: www.libris.ro