O remarcabilă poveste adevărată, bestseller internaţional, care îndeamnă la o reflecţie adâncă asupra unui trecut care nu trebuie uitat.
În luna martie a anului 2000, un geamantan a sosit la un centru educaţional pentru copiii din Tokio. Pe exteriorul lui scria cu vopsea albă: „Hana Brady, 16 mai 1931” şi „Waisenkind” - cuvântul german pentru „orfan”.
Copiii care au văzut geamantanul au pus o mulţime de întrebari. Cine fusese Hana Brady? Ce se întâmplase cu ea? Ei au dorit ca Fumiko Ishioka, custodele centrului, să afle răspunsurile. Într-o călătorie plină de suspans, Fumiko a căutat indicii în Europa şi America de Nord. Misterul geamantanului a purtat-o cu 70 de ani în trecut, iar ea a descoperit cu oroare tragedia unei familii a cărei viaţă fericită într-un orăşel cehoslovac a fost distrusă de invazia naziştilor.
Aceasta este povestea care a declanşat succesul uimitor al acestei cărţi. De la prima editie, din 2002, cartea a obţinut mai multe premii decât orice altă carte canadiană pentru copii din ultimii 30 de ani.
Autoarea cărţii, Karen Levine, este producătoare radio şi a lucrat mai bine de 25 de ani la emisiunile postului CBC. A obţinut multe premii pentru documentarele ei, inclusiv două Premii Peabody, considerate echivalentele Premiilor Oscar în industria radiofonică. Iniţial, Karen a creat Geamantanul Hanei ca un documentar radiofonic, pentru ca ulterior să-l transforme într-o carte. După lansarea cărţii, ea a fost invitată la întâlniri cu copiii din Japonia, Australia, Franţa, Germania, Anglia, Statele Unite şi, bineînţeles, din Canada.
Sursa: www.libris.ro