Alchimia este ştiinţa sau, mai curând, arta care a câştigat de partea sa devotamentul constant al oamenilor de cultură şi interesul popoarelor de pretutindeni, de-a lungul a sute, chiar mii de ani, căci începuturile alchimiei se pierd în negura vremurilor.
O astfel de ştiinţă înseamnă mult mai mult decât aparentele născociri ale unor bătrâni excentrici.
Viziunea omului făcut după chipul şi asemănarea unicei vieţi divine
Alchimiştii erau mai curând inspiraţi de o viziune, de viziunea omului perfect, a omului eliberat de boală şi de limitele facultăţilor sale mentale şi fizice, a omului stând asemeni unui zeu în deplinătatea acelei puteri care rezidă, în stare latentă, în straturile profunde ale conştiinţei.
Este vorba de viziunea omului făcut după chipul şi asemănarea unicei vieţi divine în toată perfecţiunea, frumuseţea şi armonia sa.
Cartea prezintă pe larg istoria alchimiei şi teoriile alchimice ale diferiţilor maeştri şi descrie o serie de experimente cu caracter practic.
În ultima parte sunt prezentate integral două texte alchimice de mare importanţă, „Tratatul de Aur” şi „Revelaţiile lui Hermes”, scrieri care au reprezentat o permanentă provocare pentru alchimiştii moderni.
Interesaţi de lucrurile spirituale, nicidecum de cele materiale şi trecătoare
Care a fost însă motivul ascuns în spatele eforturilor constante, al răbdării neobosite în dezlegarea misterelor, al tenacităţii în faţa persecuţiei şi a ridicolului de-a lungul câtorva secole, motiv care l-a determinat pe alchimist să-şi urmeze neabătut drumul său bine stabilit?
Cu siguranţă ceva mult mai important decât vanitoasa dorinţă de a transforma metalele de bază în aur, sau de a prepara un medicament care să-i prelungească viaţă pământească.
Pentru cei dedicaţi alchimiei, aceste lucruri contau prea puţin, iar din relatările vieţilor lor, aflăm că, aproape fără excepţie, ei erau interesaţi de lucrurile spirituale, nicidecum de cele materiale şi trecătoare.
Sursa: www.cartespirituala.ro