Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit joi un eveniment prilejuit de trecerea pragului vârstei septuagenare a scriitorului Ioan Ţicalo, o manifestare în care cea de-a şaisprezecea carte a autorului a fost însoţită de...următoarea.
Aşadar un eveniment cu surpriză, întrucât afişul anunţa doar lansarea volumului „Altă lume...”, dar editorul Ion Filipciuc (care, sub eticheta editurii „Biblioteca Mioriţa” din Câmpulung Moldovenesc, a tipărit toate cărţile scriitorului) a mai pritocit încă unul, cu titlul „Primăverile seniorului”.
„O frumoasă călătorie prin universul colorat pe care l-a imaginat pentru noi Ioan Ţicalo”
Aşa cum a spus la deschidere poeta Carmen Veronica Steiciuc, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bucovineni, evenimentul s-a rânduit ca „o frumoasă călătorie prin universul colorat pe care l-a imaginat pentru noi Ioan Ţicalo”, „un om de carte, cu inspiraţie lucidă şi cu simţul umorului”, un filolog care a profesat ca dascăl de limba şi literatura română la Râşca, din anul 1967, până în anul 2009, când a ieşit la pensie.
„Patriarhul de la Râşca”, aşa cum l-a numit criticul literar Nicolae Cârlan pe acest om „care trudeşte cu peniţa de multă vreme cu spor şi cu folos”, este un autor care scrie într-un „stil tradiţional, plăcut, un povestitor de manieră prozastică”.
„Altă lume...”, cartea anunţată prin afişul evenimentului, este, aşa cum a subliniat Nicolae Cârlan, „o carte sadoveniană”, „o adaptare în stil creator a romanului Baltagul”, o carte „scrisă cu multă naturaleţe de un scriitor care va deveni un reper în literatura română”.
„Un scriitor care face echilibristică punând la încercare cititorul”, aşa cum l-a caracterizat Alexandru Ovidiu Vintilă, redactorul-şef al revistei „Bucovina literară”, un autor capabil de „o scriitură captivantă, de o forţă aparte”.
„Să aibă gândul tot senin / Şi pana lină şi uşoară / Căci pentru scrisul lui deplin / Mai e cerneală-n călimară”
Editorul şi prietenul „Patriarhului de la Râşca”, scriitorul Ion Filipciuc, şi-a mărturisit „invidia frăţească” faţă de Ioan Ţicalo, spunând că Biblioteca Bucovinei îşi face onoare să aniverseze vârsta unui scriitor dintr-o localitate situată la margine de ţară şi garantând că „n-o să vă facă de ruşine niciodată printr-o pagină literară”.
El s-a referit şi la volumul surpriză („Primăverile seniorului”), o carte care adună articolele publicate de Ioan Ţicalo de-a lungul anilor, „o ediţie de filolog” realizată la iniţiativa membrilor familiei.
Stimulat de câţiva colegi de liceu care au venit la eveniment, Ioan Ţicalo a povestit câteva întâmplări hazlii din anii de juneţe (cum a evoluat el în ochii profesorilor săi de la nivelul de „buhai de baltă” la cel de „popândău” şi cum s-a îndrăgostit de şapte ori când era student la „Sorbonica” - Institutul Pedagogic Suceava), mulţumindu-le tuturor celor prezenţi, cărora le-a oferit în dar cele două cărţi.
După urarea de la final, pe care i-a adresat-o scriitorul fălticenean Alexa Paşcu („Să aibă gândul tot senin / Şi pana lină şi uşoară / Căci pentru scrisul lui deplin / Mai e cerneală-n călimară”), participanţii au avut parte de un moment artistic susţinut de Grupul vocal „Flori de măr”, din Râşca.
Un eveniment cu oameni senini şi generoşi din lumea culturală a Sucevei. „Altă lume...”.