Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 172 (5379)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mihai I. Spăriosu: „A şaptea scrisoare”

Suntem în anul 347 î.e.n. Lui Platon, acum bătrân şi suferind, îi parvine în taină un misterios sul de papirus, care conţine ceea ce posteritatea va numi „Scrisoarea a şaptea“.

Ea prezintă relaţia filosofului cu doi dintre cei mai renumiţi discipoli ai săi, Dion şi Dionysios II din Syracusa, precum şi convingerile sale filosofice şi politice, numite în mod curent „doctrina nescrisă”.

 

Cum vor rezolva Platon şi discipolii săi aceste mistere?

Mai cu seamă însă, epistola caută să justifice invadarea Syracusei de către Dion, în vederea răsturnării regimului tiranic al nepotului său, Dionysios, cu toate consecinţele dezastruoase ale acestei acţiuni.

Şocat, Platon citeşte şi reciteşte documentul, încercând să determine cine este autorul şi de ce l-a compus. Îşi dă acum seama că proiectul său de o viaţă, Academia, a eşuat în chip lamentabil.

Pentru a înţelege cauzele acestui eşec, retrăieşte în imaginaţie momentele cele mai importante din viaţa sa. În paralel, Speusip, nepotul filosofului, şi Aristotel, cel mai strălucit discipol al său, rivalizează pentru succesiunea la conducerea Academiei. Descoperirea scrisorii schimbă complet ecuaţia competiţiei dintre cei doi. Pe deasupra, uciderea unor membri ai Academiei - care ar putea, sau nu, să fie legată de epistolă - complică şi mai mult situaţia. Cum vor rezolva Platon şi discipolii săi aceste mistere, ca şi tragicele dileme ce rezultă din revelarea lor?

                                                                              *

Mihai I. Spăriosu, semnatarul acestei cărţi, este Distinguished Research Professor la University of Georgia, Athens din Statele Unite. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti, unde a şi predat un timp. După ce s-a stabilit în Statele Unite, a obţinut masteratul la Tulane University şi doctoratul la Stanford University.

Sursa: www.libris.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mihai I. Spăriosu: „A şaptea scrisoare”.
 Vizualizări articol: 553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mihai I. Spăriosu: „A şaptea scrisoare”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei