Distins în anul 2007 cu Premiul Goncourt des Lyceens, romanul „Raportul lui Brodeck”abordează câteva probleme fundamentale ale societăţilor din toate timpurile: memoria ca remediu sau ca izvor al suferinţei, umanitatea degradată, alteritatea înspăimântătoare.
Însărcinat cu redactarea unui raport al evenimentelor
Alegându-şi drept cadru un sat izolat de munte din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, autorul descrie împrejurările şi raţiunile ce conduc la un asasinat colectiv, căruia îi cade victimă un străin stabilit acolo de câteva luni.
Metafora transparentă a scriitorului, Brodeck, singurul om din sat deprins cu meşteşugul cuvintelor, este însărcinat cu redactarea unui raport al evenimentelor, ce devine un pretext pentru nararea propriilor experienţe cutremurătoare din lagărele naziste.
Un tulburător roman de dragoste, în care hazardul împarte cărţile sorţii
Brodeck relatează felul în care Anderer ajunge treptat să întruchipeze în minţile oamenilor alteritatea înfricoşătoare, non-umanul, diabolicul, oglinda care le pune în faţa întreaga mizerie a fiinţei lor.
Pentru săteni, singura cale de-a lua viaţa de la capăt pare să fie suprimarea memoriei şi, implicit, a păstrătorului său.
„Un suflu tragic impregnează aceasta poveste sublimă, acest tulburător roman de dragoste, în care hazardul împarte cărţile sorţii, iar naratorul, plasat în centrul unui vulcan pe cale să erupă, explorează inima întunericului, analizează ravagiile produse de război şi ascunde ceea ce ştie în căptuşeala cuvintelor. O carte admirabilă. O carte care te bântuie.”(La Croix)
Sursa: www.libris.ro