Pentru publicul larg, C.S. Lewis (1898-1963) este autorul celebrelor “Cronici din Narnia”.
Mai puţin cunoscut de publicul larg este faptul ca C.S. Lewis a scris remarcabile studii de literatură medievală şi critică literară şi că scriitorul este recunoscut ca fiind cel mai important apologet al creştinismului din secolul XX (câteva scrieri ale sale pe tema credinţei - „Despre minuni”, “Cele patru iubiri”, “Problema durerii” sau “Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” - au fost traduse la Humanitas).
O autobiografie spirituală
În Marea Britanie, C.S. Lewis a devenit celebru încă din timpul vieţii graţie conferinţelor sale vibrante despre creştinism, transmise la radio în timpul războiului.
Scrierile şi cu atât mai mult conferinţele creştine ale lui Lewis erau atât de convingătoare pentru că izvorau din încărcătura emoţională a propriei convertiri.
Şi chiar despre această convertire, oarecum surprinzătoare pentru un tânăr intelectual studios, lucid, deloc lipsit de spirit critic, este vorba în această carte.
“Surprins de bucurie” este, în fond, o autobiografie spirituală: în spatele vieţii exterioare se conturează evoluţia lăuntrică a autorului, de la credinţa convenţională din copilarie, la necredinţa frivolă din prima tinereţe şi până la credinţa profundă în Dumnezeul creştin.
Sursa: www.libris.ro