Cu antetul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a apărut recent, sub semnătura dr. Alis Niculică, lucrarea „Junimea literară (1904-1914; 1923/1939) - Bibliografie”, un „instrument de lucru” cu „o structurare - aşa cum remarcă prefaţatorul, dr. Liviu Papuc - care nu lasă loc şovăielilor, îmbietoare, ofertantă”, un „indice de revistă” cu „o dispunere a materialului care denotă cunoaşterea în profunzime a domeniului de activitate”.
O lucrare realizată cu „rigoare în abordare, apropiată de pedanterie...”
O lucrare pe care dr. Alis Niculică a realizat-o cu „rigoare în abordare, apropiată de pedanterie...aplicată asupra unei reviste la care a colaborat tot ceea ce a însemnat ceva în scrisul bucovinean (şi nu numai), începând cu membrii Academiei Române şi cu cei ai Societăţii Scriitorilor Români...revistă care a debutat, a consacrat, a validat în timp nume ce figurează cu cinste în istoria literaturii române”.
Într-o „Notă asupra ediţiei”, autoarea lucrării (care, aşa cum subliniază dr. Liviu Papuc, face parte dintre cei puţini care sunt „atraşi de această muncă fără satisfacţii exterioare, neaducătoare de câştig material, ba mai mult, supusă atacurilor tuturor profitorilor”) consemnează faptul că pentru realizarea acestei bibliografii a consultat exemplarele de revistă din Fondul Bucovina al bibliotecii publice sucevene, Arhiva „Emil Satco” (lucrarea poartă dedicaţia „Tatălui meu dintre stele, Emil Satco”), Donaţia „Leca Morariu” şi Fondul „I. Vicoveanu” de la Muzeul Bucovinei şi colecţia de publicaţii a Bibliotecii Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.
„Am încercat - spune ea - pe cât posibil, să păstrăm ortografia revistei, pentru farmecul limbii române de la început de secol XX”.
„Un vajnic punct de susţinere şi promovare” pentru revista „Junimea literară”
Structura lucrării vizează, din numerele „Junimii literare”, limba şi literatura română, literatura universală, folclorul, istoria, viaţa culturală şi spirituală, ştiinţele, politica, necrologuri şi comemorări, iconografia, concursurile şi premiile, bibliografiile şi poşta redacţiei şi administraţiei. Completată cu o listă de pseudonime şi cu un indice de nume, lucrarea, pe care dr. Alis Niculică a întocmit-o în anul în care se împlineşte jumătate de veac de la moartea istoricului Ion Nistor (ca „un modest omagiu pe care îl aducem acestui mare patriot şi martir român”), constituie, aşa cum accentuează dr. Liviu Papuc „un vajnic punct de susţinere şi promovare” pentru revista „Junimea literară”, publicaţie „cercetată cu discreţie în perioada comunistă, apoi la modul haotic, empiric, grăbit, după liberalizarea sălbatică de după 1989”.