Mo Yan, cel mai important scriitor chinez contemporan, şi-a câştigat notorietatea internaţională cu romanul „Sorgul roşu”. Ecranizarea omonimă din 1987, regizată de Zhang Yimou, a fost recompensată cu „Ursul de aur” la Festivalul de Film de la Berlin, în anul 1988.
Ţinutul Gaomi, patria sorgului roşu
Care este cea mai mare cruzime faţă de victimele unei istorii atroce? Uitarea. împotriva ei luptă naratorul poveştii tragice a trei generaţii ale unei familii chineze, din anii ’30 până în deceniul al optulea.
În ţinutul Gaomi, patria sorgului roşu, viaţa îşi iese din matcă odată cu invazia japoneză şi nu se va mai reaşeza nicicând; îi urmează războiul civil, instaurarea comunismului şi Revoluţia Culturală.
O istorie plină de patimă şi de cruzime
Tânăra Dai Fenglian, moştenitoarea unei averi neaşteptate, şi comandantul Yu, iubitul ei, care organizează rezistenţa împotriva japonezilor, sunt cuplul originar în jurul căruia va gravita istoria „clanului sorgului roşu”.
O istorie plină de patimă şi de cruzime, în care rosul pasiunii şi al sângelui vărsat se împletesc, la fel ca trecutul recent şi trecutul mitic al ţinutului Gaomi. Cartea lui Mo Yan este o saga violentă şi pătimaşă, transfigurând realitatea, abjectă şi măreaţă în acelaşi timp, în legendă.
Sursa: www.libris.ro