Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 oct 2012 - Anul XVII, nr. 234 (5139)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ion Moţa: „Cranii de lemn”

„Cranii de lemn” este un rarisim volum de articole şi eseuri ale lui Ion Moţa, care au apărut în presa interbelică.

 

O culegerea de articole publicate de Ion Moţa în anii 1920-1930

Culegerea de articole publicate în anii 1920-1930 de Ion I. Moţa, fondator, alături de Corneliu Zelea Codreanu, al Legiunii Arhanghelului Mihail, cuprinde cele mai reprezentative scrieri ale liderului legionar căzut în războiul civil din Spania, ca voluntar în armata anticomunistă a generalului Franco (1937).

Povestea acestui volum pare să se identifice cu aceea a tuturor cetăţenilor români care au fost persecutaţi, încarceraţi sau ucişi în cei 45 de ani de totalitarism comunist. Un exemplar din precedenta ediţie (cea din 1940) a aparţinut lui Virgil Procopovici, nepotul marelui sociolog Traian Brăileanu, la rândul său exterminat în 1947 în penitenciarul Aiud. La 23 ianuarie 1941, Virgil Procopovici a îngropat volumul, împreună cu un număr impresionant de cărţi, documente, cărţi poştale şi insigne. La doua zile după aceasta Virgil Procopovici a fost arestat şi condamnat de regimul de dictatură al lui Ion Antonescu. Eliberat în 1944, Procopovici nu s-a putut bucura prea mult timp de libertate, fiind arestat in 1948, împreuna cu alte zeci de mii de camarazi. Deşi supus la anchete şi torturi inimaginabile, el nu a divulgat niciodată locul depozitului de cărţi şi documente.

 

Înainte de 1989, deţinerea acestei cărţi intra în categoria delictelor penale grave

După 58 de ani, în 1999, grav bolnav şi simţindu-şi sfârşitul, Virgil Procopovici a chemat un grup de camarazi, şi ei foşti deţinuţi politici, destăinuind-le locul depozitului îngropat în 1941. După multe peripeţii, întregul depozit a fost recuperat şi odată cu el şi volumul „Cranii de lemn”.

Înainte de 1989, simpla deţinere sau consultare a acestei cărţi intra în categoria delictelor penale grave. Foarte mulţi cetăţeni au suportat consecinţele deţinerii unor astfel de cărţi, luând drumul Canalului, al penitenciarelor politice, mulţi dintre ei nemaiîntorcându-se niciodată.

Prin publicarea acestei cărţi editorul doreşte restituirea către public a unei lucrări care va ajuta la crearea unei imagini complete, nepărtinitoare, asupra complexului context politic, social şi de curente ideologice care a caracterizat România interbelică.

Sursa: www.libris.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ion Moţa: „Cranii de lemn”.
 Vizualizări articol: 2429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ion Moţa: „Cranii de lemn”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei