Vasile Moroşanu, doctor în ştiinţe horticole, acum pensionar (care a activat, timp de 35 de ani, ca cercetător ştiinţific principal la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Fălticeni), „spirit cultivat şi meticulos, dornic de a-şi îmbogăţi experienţa de viaţă prin cunoaşterea unor situaţii inedite” (cum scrie despre el concitadina sa Mioara Gafencu), s-a gândit că şi experimentul literar poate produce satisfacţii şi ne-a oferit o...”Surpriză”.
„Lucruri adevărate, nu fantezii...”
„Surpriza”, volumul de debut cu care Vasile Moroşanu a intrat în rândul autorilor de proză scurtă, reuneşte 24 de texte care circumscriu tot atâtea întâmplări de viaţă, „lucruri adevărate - cum spune el - nu fantezii”, pe care le-a perceput direct sau i-au fost istorisite de alţii, dar care reprezintă „o realitate trăită”.
Vasile Moroşanu, un nativ din zodia Fecioarei guvernată de planeta Mercur, îşi dovedeşte pe deplin spiritul critic, obiectivitatea, capacitatea de analiză şi simţul înnăscut pentru tot ceea ce înseamnă realism pragmatic.
„Observator realist şi moralist discret - aşa cum remarcă în prefaţa volumului Mioara Gafencu - autorul ne prezintă propriile indicatoare de direcţie raportate la congenerii săi grăbiţi”. Pentru că trăim într-o lume grăbită, o lume în care potecile spre reverie sunt tot mai strâmte, iar resursele de calm şi luciditate se împuţinează pe zi ce trece.
„Nu ceea ce merită li se întâmplă oamenilor, ci ceea ce li se aseamănă”
Întâmplările pe care Vasile Moroşanu le aşterne pe hârtie, „fără dantelării stilistice inutile, cu limpezime şi simplitate”, conturează o realitate care poate fi circumscrisă dictonului lui Jacques Riviere potrivit căruia „Nu ceea ce merită li se întâmplă oamenilor, ci ceea ce li se aseamănă”.
Întâmplări dintr-o lume pestriţă, pe care autorul le „narează veridic, fără mistificări”, secvenţe decupate din biografii naive sau vinovate, cu personaje surprinse în ipostaze vulnerabile, victime ale unor circumstanţe conjuncturale sau ticluite.
Întâmplări istorisite cu scop preventiv (pentru că ceea ce s-a petrecut o dată se poate petrece şi-a doua oară) spre a servi cu precădere celor tineri, povestirile succedându-se aidoma cadrelor unui film care poate fi vizionat cu acordul părinţilor. Întâmplări de viaţă privite uneori cu indulgenţă, cu ironie tandră, cu compasiune sau cu indignare, povestite pentru a stârni omenescul din noi, pentru a trezi conştiinţa valorilor etice, pentru întronarea normalităţii şi a bunului simţ.
În aceeaşi formulă, fără să deformeze liniile de fugă ale realului, Vasile Moroşanu are acum sub tipar un alt volum de proză scurtă (ilustrat ca şi primul de graficianul humorean Radu Bercea) intitulat „Bune şi rele”.
Dacă pentru volumul de debut a ales un motto de Platon („Este mai uşor să scrii despre zei, decât despre oameni”) noua sa carte are ca motto o veche zicală chineză: „În viaţă, omul trebuie să fie înconjurat de trei prieteni: bunătatea, cumpătarea şi răbdarea!”.
(10 ian 2012, 20:02:18
la mai multe asemenea surprize! la multi ani!