sâmbătă, 17 sep 2011 - Anul XVI, nr. 220 (4818)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7959 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Asne Seierstad: „Anticarul din Kabul”

„Anticarul din Kabul”, carte semnată de jurnalista Asne Seierstad, oferă cititorilor o imagine direct de la sursa vieţii din Afganistan, aşa cum puţini au avut ocazia să o cunoască.

 

A fost interogat şi arestat, a văzut cum sunt arse în stradă vrafuri întregi de cărţi

Invitată să locuiască împreună cu Sultan Khan, un anticar din Kabul, şi familia acestuia, jurnalista descoperă o altă latură a personalităţii anticarului, diferită de impresiile sale iniţiale.

Mai bine de douăzeci de ani Khan a sfidat autorităţile, fie ele comuniste sau talibane - furnizând cărţi populaţiei din Kabul.

A fost interogat şi arestat, după ce a văzut cum îi sunt arse în stradă vrafuri întregi de cărţi, dar a continuat să creadă în puterea acestora şi plin de pasiune, să aducă un strop de lumină într-unul dintre cele mai întunecate locuri din lume.
 

Cea mai intimă descriere a unei familii afgane pe care a realizat-o vreodată un jurnalist din Occident
„Anticarul din Kabul” este povestea unui bărbat mândru şi a numeroasei sale familii, într-un oraş răvăşit de război. Dar mai mult decât atât, este o carte unică despre viaţa de zi cu zi dintr-o ţară islamică unde chiar şi după înlăturarea talibanilor de la putere, femeile trebuie să se supună căsătoriilor aranjate, soţilor poligami, dar şi interdicţiilor de a călători liber, a studia şi a comunica cu ceilalţi.

Cea mai intimă descriere a unei familii afgane pe care a realizat-o vreodată un jurnalist din Occident. Seierstad este o observatoare fină şi deseori plină de lirism. Din punct de vedere al imaginii de sub un val, a lumii închise a femeilor, „Anticarul din Kabul” este de nepreţuit.

În loc să fie o carte cu substrat geopolitic, este în totalitate o istorie domestică: aflăm cât de inconfortabile, călduroase şi prăfuite sunt burka; cum se stabileşte preţul unei mirese; cum ceaiul este preparat de femei şi servit de băieţi vizitatorilor bărbaţi care nu trebuie să arunce vreo privire sectorului privat al femeilor din familie.
Asne Seierstad a primit numeroase premii pentru jurnalism şi a relatat din regiuni cu conflicte militare precum Cecenia, Balcani, Afganistan şi Irak.

 

Sursa: www.procarti.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asne Seierstad: „Anticarul din Kabul”.
 Vizualizări articol: 671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asne Seierstad: „Anticarul din Kabul”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei