„Anticarul din Kabul”, carte semnată de jurnalista Asne Seierstad, oferă cititorilor o imagine direct de la sursa vieţii din Afganistan, aşa cum puţini au avut ocazia să o cunoască.
A fost interogat şi arestat, a văzut cum sunt arse în stradă vrafuri întregi de cărţi
Invitată să locuiască împreună cu Sultan Khan, un anticar din Kabul, şi familia acestuia, jurnalista descoperă o altă latură a personalităţii anticarului, diferită de impresiile sale iniţiale.
Mai bine de douăzeci de ani Khan a sfidat autorităţile, fie ele comuniste sau talibane - furnizând cărţi populaţiei din Kabul.
A fost interogat şi arestat, după ce a văzut cum îi sunt arse în stradă vrafuri întregi de cărţi, dar a continuat să creadă în puterea acestora şi plin de pasiune, să aducă un strop de lumină într-unul dintre cele mai întunecate locuri din lume.
Cea mai intimă descriere a unei familii afgane pe care a realizat-o vreodată un jurnalist din Occident
„Anticarul din Kabul” este povestea unui bărbat mândru şi a numeroasei sale familii, într-un oraş răvăşit de război. Dar mai mult decât atât, este o carte unică despre viaţa de zi cu zi dintr-o ţară islamică unde chiar şi după înlăturarea talibanilor de la putere, femeile trebuie să se supună căsătoriilor aranjate, soţilor poligami, dar şi interdicţiilor de a călători liber, a studia şi a comunica cu ceilalţi.
Cea mai intimă descriere a unei familii afgane pe care a realizat-o vreodată un jurnalist din Occident. Seierstad este o observatoare fină şi deseori plină de lirism. Din punct de vedere al imaginii de sub un val, a lumii închise a femeilor, „Anticarul din Kabul” este de nepreţuit.
În loc să fie o carte cu substrat geopolitic, este în totalitate o istorie domestică: aflăm cât de inconfortabile, călduroase şi prăfuite sunt burka; cum se stabileşte preţul unei mirese; cum ceaiul este preparat de femei şi servit de băieţi vizitatorilor bărbaţi care nu trebuie să arunce vreo privire sectorului privat al femeilor din familie.
Asne Seierstad a primit numeroase premii pentru jurnalism şi a relatat din regiuni cu conflicte militare precum Cecenia, Balcani, Afganistan şi Irak.
Sursa: www.procarti.ro