Această ultimă carte a lui Anthony de Mello este o continuare a lucrării „Înţelepciune la minut”, fiind scrisă în acelaşi spirit şi având acelaşi personaj principal - Maestrul.
Istoria nu reprezintă altceva decât o înregistrare a aparenţelor
Maestrul din aceste povestioare nu se referă la o persoană anume.
El poate fi în egală măsură un guru hindus, un roshi zen, un înţelept taoist, un rabin evreu, un călugăr creştin sau un mistic sufit.
Maestrul poate fi deopotrivă Lao Tse, Socrate, Buddha, Iisus, Zarathustra sau Mohamed.
Învăţăturile sale sunt la fel de valabile în secolul XX cum erau în secolul VII î.Ch. Ele nu aparţin mai mult Occidentului decât Orientului.
Contează oare cu adevărat toate aceste antecedente istorice?
La urma urmei, istoria nu reprezintă altceva decât o înregistrare a aparenţelor, în nici un caz realitatea.
O înţelepciune care nu poate fi tradusă în cuvinte
„Absurdităţi la minut” nu este o carte uşoară. Ea nu a fost scrisă pentru a instrui, ci pentru a trezi spiritul.
Limbajul Maestrului vi se va părea de multe ori ironic, exasperant, chiar absurd câteodată.
În paginile cărţii (dar nu în cuvintele tipărite, nici măcar în povestioarele ca atare, ci în spiritul ei, în atmosfera pe care o creează) este ascunsă o înţelepciune care nu poate fi tradusă în cuvinte.
Pe măsură ce veţi citi această carte şi vă veţi lupta cu limbajul criptic al Maestrului, este posibil să experimentaţi fără să vă daţi seama învăţătura secretă care se ascunde în spatele acelui limbaj, să vă treziţi, să vă transformaţi.
Adevăratul limbaj al realităţii este cel care nu poate fi rostit
Acesta este înţelesul înţelepciunii: acela de a fi transformat fără nici cel mai mic efort din partea dumneavoastră; de a fi transformat prin simpla trezire la realitatea de dincolo de cuvinte, realitatea care nu poate fi nici măcar atinsă de cuvinte.
Dacă veţi trăi fericirea de a vă trezi astfel, veţi înţelege pe loc de ce adevăratul limbaj al realităţii este cel care nu poate fi rostit, iar adevărata transformare este cea care nu presupune eforturi.
Sursa: www.cartespirituala.ro