Popularul show de televiziune intitulat “Mari finlandezi”, desfăşurat în anul 2004 la televiziunea naţională finlandeză YLE, îl desemna pe Baronul Carl Gustaf Emil Mannerheim, fost regent, mareşal şi preşedinte al Finlandei drept „cel mai mare finlandez” (cu un număr de 104.244 de voturi, cu 26% mai mult decât a obţinut voievodul Ştefan cel Mare din partea românilor pentru a fi „înscăunat” drept „cel mai mare român”).
Publicarea, inedită, a însemnărilor zilnice ale generalului Mannerheim de pe frontul românesc
Legăturile lui Mannerheim cu românii sunt însă mult mai profunde decât aceste conexiuni conjuncturale.
Aşa cum spune conf. univ. dr. Silviu Miloiu, autorul volumului
„Baron Carl Gustaf Emil Mannerheim - Jurnal de pe frontul românesc (1916 - 1917)” „cheia Cetăţii Hotinului, mult extinsă şi integrată într-un adevărat sistem defensiv în timpul domniei lui Ştefan cel Mare, va intra în posesia lui Mannerheim, fiind păstrată în muzeul ce-i poartă numele din Helsinki”.
Noutatea pe care o aduce lucrarea în atenţia publicului cititor constă în publicarea, inedită, a însemnărilor zilnice ale generalului Mannerheim de pe frontul românesc.
„În urmă cu câţiva ani - semnalează prof. univ. dr. Ion Calafeteanu - erau publicate şi în ediţie românească memoriile generalului Mannerheim, în câteva pagini fiind expediate şi amintirile sale de pe frontul românesc. S-a crezul atunci că acestea reprezentau singurele pagini scrise de militarul finlandez despre experienţele sale pe frontul românesc. De curând, mai întâi prin publicarea unor documente, acum prin descoperirea realizată la Arhivele Naţionale din Helsinki, dl. Silviu Miloiu vine să infirme această ipoteză: există nu mai puţin de 86 de pagini de manuscris inedit care, în sfârşit, vor face lumină asupra multora dintre afirmaţiile lacunare care reies din jurnalul său”.
Militar de elită, personalitatea comună a istoriei finlandeze, ruseşti şi europene
Militar de elită, personalitatea comună a istoriei finlandeze, ruseşti şi europene, puţini mai cunosc astăzi că în zona Vrancea, într-un moment de turnură al războiului mondial, unul dintre militarii aliaţi care au luptat pentru menţinerea fiinţei de stat a României a fost generalul Mannerheim.
Ulterior, devenit mareşal, Mannerheim a revenit în prim-planul atenţiei publicului românesc atunci când acesta, trecut de 70 de ani, lupta de astă dată pentru menţinerea şi apărarea fiinţei naţionale finlandeze aflată sub ameninţarea marelui său vecin, Uniunea Sovietică.
În timpul celui de-al doilea război mondial mareşalul devenise o figură larg apreciată nu numai în Finlanda, ci şi în alte state, inclusiv în România.
„Cunoşteam - spune prof. univ. dr. Gheorghe Sbârnă -foarte puţine lucruri în acest sens din memoriile publicate de Mannerheim, de aceea manuscrisul inedit descoperit de dl. conf. dr. Silviu Miloiu - cel mai bun cunoscător al relaţiilor româno-finlandeze - în arhive este foarte important pentru a lărgi acest orizont al cunoaşterii. Această descoperire extrem de importantă nu putea rămâne în sertarul istoricului, ci trebuia editată şi adusă la cunoştinţa publicului din România, Finlanda, Rusia şi valorificată sub forma unui volum de documente”.
Sursa: www.cetateadescaun.ro