O carte pe nedrept controversată, „Epistole către Hefaistos”, „strunji-n catrene şi-n terţine” Vasile Ursache pentru a lua în discuţie, pentru prima dată în istoria culturii, problema civilizaţiei preistorice ignorate, cea a meşteşugarului, mitului lui Abel şi Cain (Cain fiind, de fapt, Ossiris, cel care a arat şi semănat primul), alăturându-i-se, încă din vremea lui „Hesiod – secret deliciu”, şi mitul meşteşugarului, Hefaistos (celtul de mai târziu) fiind, în fond, şi creatorul simbolisticii populare, dacă este să dăm crezare şi lui Homer, dar şi lui Lucian Blaga.
Prefaţatorul cărţii, Academicianul Mihai Cimpoi, a înţeles, de altfel, că Vasile Ursache (numele de autor, cel real fiind Ursachi) „pune un semn de identitate absolut între Poet şi Meşter, între a scrie şi a făptui.
Tipul paradigmatic de poeta faber este cel mai bine ilustrat, în credinţa lui, de acest meşter mitic, care loveşte „metalul răstignit pe nicovală” şi care îl face să gândească („din jungla mea de plastic şi siliciu”) la „zeul făurar de stele”. / Dialogul cu Hefaistos trebuie luat în sens larg, filosofic, şi în planul proiectiv al alterităţii”. Distinsul cărturar basarabean, fascinat fiind de disocierile lui Noica, sesizează, de altfel, acel „divan al Eului cu Sinea… al Poetului-Meşter cu propria fire”, dar cred că scapă una dintre premeditările fundamentale ale poetului Vasile Ursache, cea de dincolo de motivaţia şi rezolvarea lirică, mitul pierdut.
Lui Vasile Ursache i se poate reproşa, şi în calitate de autor al acestei cărţi, dar şi în general, ca ştiutor de memorie, o anume superficialitate lenevoasă, care l-a îmbrâncit spre calea cea mai simplă de enunţare a potenţialului său cultural (poezie-jurnal), deşi „gnosticismul” liric, pe care îl sesizează şi înţelege admirabil domnul Academician Mihai Cimpoi, merita o tratare distinctă, iar novaţiile care ţin de filosofia culturii, inclusiv identificarea celei de-a treia culturi preistorice, nici măcar de Blaga sesizată în complexitate, obligau la o tratare separată, măcar eseistică şi nicidecum de gând răzleţ, prin jurnal, veşnic sugerând adolescentismul cultural.
„Cuvintele mor cu poeţi pe buze”
Având în vedere tema şi nu doar pretextul cărţii, m-aş fi aşteptat să descopăr între coperţile cărţii „Epistole către Hefaistos” structuri imnice primordiale, cele care ţin de poezia lui Orfeu, Pindar sau Hesiod, cele uzitate anapoda de către post-post-moderniştii de astăzi, şi nu o rostire baladească (ceea ce nu e rău, doar ţine de incantaţia hiperboreică), turnată în formele suficient de rigide, deşi meşteşugite cu pricepere, ale sonetului. Dar asta nu înseamnă un reproş, pentru că, în fond, Vasile Ursache are dreptul de a clădi „pe vânt / palat nemărginirii din Cuvânt”, de a înainta „în timp ca seva-n iarbă” aşa cum simte el că trebuie să o facă („În ce palate, când şi care zeu / şi-a murmurat numele meu în barbă, / ca trup să prind, şi-n ochi vedere oarbă, / pe lumea lumânărilor de seu?”).
Ceea ce contează cu adevărat în această carte de poezie (ignor jurnalul de la subsoluri, dar şi subtitlurile epistolelor, ambele parazitare) este dublul demers, cel al cântecului-unealtă şi cel al cântecului-memorie (atât de specific poeziei eline), Vasile Ursache izbutind, în ambele dimensiuni, cântece (imne) frumoase, recomandabil spre a fi folosite la tămăduirea sufletului şi a minţii, cele mai multe demne de citat în întregime, deşi o să mă opresc, întru probare, doar asupra unuia, ales la întâmplare („Epistola a unsprezecea”): „Mă doare duhul strâmb şi mult beteag, / precum pe tine trupul, din născare, / şi nu găsesc ungher afund de mare / să mă ascund de cine nu i-s drag. // Legat sunt de o steauă căzătoare, / prin semeni, cum e zaua prin şirag. / Mă-ndepărtez de tine prin lucrare, / fără să ştiu de-s tras ori pe câţi trag. // În veacul ce întoarce lumea-n lume, / orânduiesc zadarnic gând în gând: / nu-i adevăr să-l pot rosti tăcând / cât nici mărar rostirea nu ştim cum e. / Şi, parcă vrând să te încânte-amuze, / cuvintele mor cu poeţi pe buze”.
Un „poet ce şi-a găsit măsura”
Despovărată de subtitluri şi de jurnalul din subsoluri, cartea lui Vasile Ursache ar merita un loc de frunte în neo-iconarismul bucovinean, deja întrupat, deşi neteoretizat, pentru că, aşa cum sublinia Academicianul Mihai Cimpoi, „acest volum ne aduce dovada grăitoare a unui poet ce şi-a găsit măsura şi forma care îl reprezintă cel mai bine”. Celor care nu mă cred şi care nu-l cred nici pe eminentul cărturar basarabean le recomand să citească şi să priceapă singuri măcar „epistola” reprodusă integral în această cronică.