Schimbarea în viață, oricare ar fi ea, e dificilă, dar nu necesită abilități tehnice ieșite din comun. Se știe că anumite schimbări – în special legate de calitatea hranei – sunt mai dificil de menținut decât înscrierea la sala de sport sau ieșirile la ceai cu prietenii.
Factorii care prognozează cel mai exact schimbarea cu succes a unor comportamente sunt strâns legați de felul în care susținem acea schimbare. Schimbarea care e motivată de vinovăție, teamă, regret sau dorința de a „repara” un defect sau o slăbiciune declanșează adesea un ciclu negativ și auto-distructiv, în care încercările sunt supuse eșecului și ni se amintește constant ce nu merge bine. Profesorul Martin Seligman, de la Universitatea Pennsylvania, descrie acest proces ca „neputință dobândită”, pe care o descrie ca fiind tendința unui individ de a se purta ca și cum ar fi neputincios, nereușind să răspundă la oportunitățile de corectare a circumstanțelor. Similar cu percepția stresului, individul percepe o lipsă de control asupra deznodământului unei situații.
Charles Duhigg, un jurnalist care a scris cartea de mare succes „The Power of Habit”, descrie detaliile neuroștiințifice ale mecanismelor prin care ne formăm obiceiuri noi. Rezultatul? Trei trucuri principale.
1. Indiciul. Dacă vrem să creăm un obicei nou, trebuie să alegem indiciul care ne va semnala că e timpul să recurgem la acel obicei nou. De exemplu, după o zi proastă, poate că vechea versiune a dumneavoastră ar fi venit acasă, ar fi comandat mâncare chinezească la pachet și și-ar fi turnat un pahar de vin. Pentru a crea un obicei nou, puteți să alegeți același indiciu (întoarcerea acasă după o zi proastă), dar să înlocuiți comportamentul vechi cu unul nou (am să-mi cumpăr o salată și am să ies la o plimbare de treizeci de minute după cină). În mod ideal, recompensa imediată pentru ambele comportamente ar fi aceeași (faptul că aș putea uita de ziua oribilă), dar în același timp v-ați creat un obicei nou, mai favorabil echilibrării psiho-emoționale și hormonale, pentru a face față zilelor proaste.
2. Obiceiuri fundamentale. Ați observat că atunci când schimbați unele obiceiuri, dar nu și altele, acestea tind să se amplifice, angrenând și alte obiceiuri pozitive, adesea fără prea mult efort? E ca o schemă piramidală. Pentru mulți oameni sportul sau aranjarea patului în fiecare dimineață sunt obiceiuri fundamentale. Odată ce începeți să faceți mișcare, sunteți mai mulțumită de propria persoană și vă simțiți mai energică – prin urmare scad șansele să aveți nevoie de stimulente artificiale de energie după prânz, cum ar fi zahăr și ciocolată, iar acest lucru vă ajută să evitați căderea de energie de la sfârșitul după-amiezii, când aveți nevoie disperată de cofeină pentru a rezista până la sfârșitul zilei, ceea ce vă ajută să adormiți mai ușor noaptea. Din același motiv, aranjarea patului pare să fie un obicei fundamental care îi face pe oameni să se simtă mai organizați și mai stăpâni pe propriile vieți. Esența? Definiți-vă propriile obiceiuri fundamentale. Care dintre obiceiurile dumneavoastră, atunci când le faceți cu regularitate, par să producă efecte pozitive extinse în toate aspectele vieții? Identificați aceste obiceiuri și întoarceți-vă la ele mai întâi, mai ales dacă descoperiți că v-ați abătut de la cale, căci cascada de efecte pozitive e o manieră de a promova progresul.
3. Prefaceți-vă că e adevărat. Trebuie să credeți că schimbarea e cu adevărat posibilă pentru dumneavoastră. Cu alte cuvinte, puteți să urmați toate sfaturile din acest articol și să vă faceți corpul să toarcă de plăcere, perfect aliniat din punct de vedere psiho-emoțional și hormonal, dar dacă nu credeți că e posibil să susțineți pe termen lung această remediere, chiar așa va fi! Prima dată când veți abandona planul alimentar într-o cursă cu mâncare la liber veți urca pe cântar odată întoarsă acasă și veți țipa. Poate vă veți spune „Știam eu că așa va fi. Nu pot să slăbesc niciodată și să mă și mențin. Mi-a fost scris să fiu grasă și nefericită pentru totdeauna”. Și în acel moment, din cauză că nu credeți că schimbarea reală e posibilă pentru dumneavoastră, v-ați pecetluit soarta. Considerați că a fost doar un concediu și reluați-vă programul. S-ar putea ca aceasta să fie recomandarea cel mai dificil de implementat, dar e crucială; vă rog să nu vă pierdeți încrederea în teoria că echilibrul e ceva ce puteți atât să atingeți, cât și să mențineți.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com