Organismele noastre sunt gândite să secrete cortizol în cantități diferite în funcție de momentul zilei. În mod ideal, producem mai mult dimineața, mai puțin pe parcursul zilei, foarte puțin pe seară și doar o cantitate infimă când dormim. Acest proces, numit variație diurnă – diurnă, se referă strict la un ciclu zilnic recognoscibil, similar cu felul în care se deschide și se închide o floare în cursul unui ciclu de douăzeci și patru de ore – poate fi analizat printr-o măsurare a „cortizolului diurn” în patru momente diferite, între șase dimineața și zece noaptea: când ne trezim, înainte de prânz, înainte de cină și la culcare. Ar trebui să observați o reducere treptată a valorilor în cursul unei zile.
Vârful de cortizol de dimineață, care se produce în general între orele 6 și 8, este numit răspunsul cortizolului la trezire (RCT). În condiții normale, acest RCT vă face să vă dați jos din pat, simțindu-vă odihniți. Tot acest RCT declanșează unul din cele mai importante ritmuri circadiene ale dumneavoastră, un alt aspect crucial al controlului hormonal. Operând în baza unui ciclu de douăzeci și patru de ore, ritmurile circadiene dictează limitele minime și maxime ale proceselor biochimice și fiziologice din organism, aproape ca o maree ce se produce în corp. Când mareea e în faza de reflux, aproximativ la miezul nopții, iar nivelul de cortizol e la minimum, celulele își desfășoară cele mai importante procese de reparare și vindecare. Dacă nivelul de cortizol rămâne ridicat și peste noapte, organismul nu poate face reparațiile de care are nevoie.
Uneori, tocmai când ar trebui să începeți să vă relaxați, sunteți cuprinși brusc de un val de energie. Ceea ce nu e bine: exact când aveți mai mare nevoie de odihnă, excesul de cortizol vă face să simțiți că nu aveți nevoie de ea – ceea ce nu face decât să vă epuizeze și mai mult glandele suprarenale, fiindcă suprarenalele se vindecă și se refac peste noapte. Mai mult, epuizarea glandelor suprarenale va determina treptat un deficit al neurotransmițătorilor stării de bine, printre care serotonina, dopamina, noradrenalina și epinefrina.
În plus, tot noaptea e intervalul în care hormonii au ocazia să se armonizeze și să se resincronizeze între ei. Melatonina și somatotropina, de exemplu, care vă ajută să adormiți și să nu vă treziți, sunt secretate în special în timpul nopții. Dacă aveți niveluri scăzute din unul sau ambii hormoni, nivelul dumneavoastră de cortizol poate atinge valori nefirești de mari în timpul nopții; în timp, e posibil ca somnul insuficient să vă creeze și mai multe dificultăți în a adormi, din cauza valorilor crescute ale cortizolului. Apoi devine un ciclu nesfârșit.
În culturile mai vechi, tradiționale, ați începe în mod normal să vă relaxați odată cu dispariția luminii, după apusul soarelui. Lumina artificială ne permite să mai stăm să ne citim e-mailurile, să ascultăm în sfârșit o conferință web, să semnăm acordul parental pentru copilul nostru pentru a merge într-o excursie cu clasa și să comandăm un cadou pentru o zi de naștere, toate acestea în timp ce pregătim și cina. Cum nivelul de cortizol rămâne ridicat și seara, nici nu e de mirare că aveți dificultăți în a adormi, a dormi neîntrerupt sau a dormi adânc. Am auzit de la un număr foarte mare de pacienți că pur și simplu nu înțeleg de ce se simt obosiți dimineața, după ce au dormit opt ore. Aceste persoane trebuie să își pună următoarea întrebare: Ce fac înainte de a merge la culcare? De cele mai multe ori, ele își verifică e-mailul, trec în revistă sarcinile de rezolvat în ziua următoare sau urmăresc ultimele episoade dintr-un serial polițist.
Majoritatea oamenilor cu simptome de stres copleșitor au un nivel scăzut de cortizol dimineața și ridicat noaptea – exact opusul decât cum ar trebui să fie. E de dorit să nu ajungeți la această răsturnare de situație. Obiectivul dumneavoastră este variația diurnă: o scădere abruptă în timpul serii a nivelurilor de cortizol, ce au ca efect intrarea într-o stare gradată de relaxare și un somn liniștit și odihnitor pe parcursul nopții.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753 937 223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com