O carte pe zi: „Lungul zbor spre casă”
Autor: Alan Hlad
Traducător: Rodica Ștefan
Apariție: 2020
Nr. pagini: 368
Editura: Humanitas
„Lungul zbor spre casă”, roman de debut al lui Alan Hlad, publicat în 2019, a devenit rapid bestseller USA Today și a apărut ulterior în peste zece limbi. Editura americană care l-a publicat i-a propus un contract pentru încă două cărți și astfel, în 2021 a apărut “Mesagerul secret al lui Churchill” și în 2022 “A Light Beyond the Trenches”. A mai publicat în 2023 „The Book Spy” și „Fleeing France” în 2024.
Descriere
Pornind de la evenimente reale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Marea Britanie a folosit cincisprezece mii de porumbei voiajori pentru a primi informații din Franța și Olanda ocupate de naziști, „Lungul zbor spre casă” îmbină elementele unui roman istoric cu delicatețea unei povești de dragoste. O carte care insuflă speranță despre suflete-pereche, curaj, spirit de sacrificiu și demnitate.
Septembrie 1940. Noapte după noapte, bombele germane cad asupra Londrei, într-o încercare de a șterge orașul de pe fața pământului. După întreruperea cursurilor universitare, Susan Shepherd își găsește forța de a merge mai departe îngrijind porumbeii din crescătoria bunicului său. La ferma lor de la marginea pădurii Epping ajunge printr-un ciudat joc al destinului un tânăr american, Ollie, care vrea să se înroleze ca pilot în RAF. Iulie 1996. Ziarele din întreaga lumea relatează o întâmplare neobișnuită: în hornul unei case vechi din Rochford au fost găsite rămășițele unui porumbel care pare să poarte un mesaj din cel de-al Doilea Război Mondial. Știrea stârnește mare emoție în Marea Britanie, iar în sufletul lui Susan Shepherd, fost ornitolog la Universitatea din Londra, trezește amintiri de mult îngropate.
Ce spun criticii
„Bazat pe povestea adevărată a Operațiunii Columba, gândită de Winston Churchill și desfășurată cu ajutorul a mii și mii de porumbei, Lungul zbor spre casă este un roman fascinant, de mare suflu epic, ce aduce un omagiu atâtor anonimi care au schimbat cursul istoriei.“ (El País)
„Romanul de debut al lui Alan Hlad impune o imagine nouă a Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mai mult decât o poveste de dragoste sau o poveste despre război, cartea este o meditație despre ceea ce înseamnă să-ți găsești drumul spre casă.“ (Publishers Weekly)
Frânturi din „Lungul zbor spre casă”
“În timp ce tunetul bombelor germane se rostogolea peste oraș, a văzut-o pe fetiță dormind cu masca de gaze în brațe, iar păpușa îi căzuse jos. Ollie a jurat în sinea lui să ajute copila să-și ia cerul înapoi”.
„Copiii nu trebuiau să piară înaintea părinților. Războaiele nu trebuiau să se poarte în orașe. La școală învățase că luptele au loc pe câmpul de bătălie (...). Nu erau oare acelea regulile războiului? Erau, dar nu și în cazul naziștilor.”
„Porumbeii săi fuseseră aruncați în război. Londra era distrusă de Luftwaffe. Germania urma să atace, nu se îndoia de asta. Avea nevoie de el, mai presus de orice. Tânjea după sprijinul și afecțiunea lui. Ollie îi dăduse speranță. În mijlocul celor mai negre zile, reușise să-i încălzească sufletul.”