Autor: Daniel Mason
Traducător: Ruxandra Toma
Apariție: 2019
Nr. pagini: 400
Editura: Nemira
„Soldatul iernii” este un roman premiat cu Northern California Book Award. De asemenea a fost declarat cel mai bun roman al anului 2018 de New York Times, Washington Post, San Francisco Chronicle, NPR.
Descriere
Viena, 1914. Lucius are 22 de ani și e student la medicină când Primul Război Mondial cuprinde Europa. Dintr-un eroism romanțios, se înrolează în armată și ajunge într-un spital improvizat, într-o vale din Carpați. Toți ceilalți doctori au fugit, a mai rămas doar misterioasa asistentă Margarete. De la ea, Lucius trebuie să învețe repede și brutal meseria de medic în cele mai neprielnice condiții.
Într-o zi, un soldat inconștient, având buzunarele pline cu desene stranii, e adus mai mult mort decât viu. Ca să-l salveze, Lucius va lua o decizie care va schimba pentru totdeauna viața doctorului, a pacientului și a asistentei.
O poveste de război care ajunge din sălile de bal ale Vienei imperiale în pădurile de pe Frontul de Est, din sălile de operație improvizate în sate până pe câmpurile de luptă călcate de copitele cavaleriei.
Ce spun criticii
„Pe fundalul disoluției Europei atât de bine cercetat și atât de meticulos descris, Mason găsește câteva suflete pierdute și le ghidează spre o pace relativă.“ (New York Times)
Frânturi din „Soldatul iernii”
“Pânâ la finalul celui de-al doilea an, nu a avut de susținut niciun examen; iar apoi, într-o zi rece de decembrie din al treilea trimestru, a primit primul indiciu că ar fi înzestrat – după cum scria în evaluarea acelui an – cu, <o capacitate neobișnuită de a sesiza ce se află dincolo de aparente>.”
“I se frânse inima, fiindcă nimic nu-l pregătise pentru o asemenea suferință a orașului său. Parcă era un tablou de Bosch, un iad al păcătoșilor. Nici nu apucă să-i dea omului un pumn de coroane, că de el se apropie alt căruț, cu alt bărbat fără picioare. Și, fără să le cheme, îl copleșiră amintirile despre pacienții lui. Îi răsuna în urechi scrâșnetul fierăstrăului pe os. Văzu rănile, pielea și carnea date la o parte, tendoanele lucioase. Mâinile și picioarele retezate. Degetele degerate și negre.”