O carte pe zi: „Vârsta inocenței”
Autor: Edith Wharton
Traducător: Sanda Retinschi
Apariție: 2020, 2023
Nr. pagini: 336
Editura: Litera
Edith Wharton (1862-1937) s-a născut în New York, într-o familie de aristocrați. A cochetat cu scrisul încă din adolescență, dar a publicat primul roman abia în 1902. A fost prima femeie distinsă cu Premiul Pulitzer și a fost propusă în mai multe rânduri la Premiul Nobel pentru Literatură.
Romanul „Vârsta inocenței” (Premiul Pulitzer, 1921) a fost adaptat pentru marile ecrane, în regia lui Martin Scorsese, cu Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer și Winona Ryder în rolurile principale.
Descriere
Newland Archer, tânăr avocat de succes, duce o viață modelată de obiceiurile și așteptările societății din clasa superioară a New Yorkului anilor 1870. Apropiata căsătorie cu May Welland, o fată de familie bună, care nu-și dorește altceva decât să fie o soție devotată și o mamă iubitoare, corespunde pe deplin așteptărilor familiei și societății. Când în familia logodnicei sale apare atrăgătoarea și nonconformista contesă Ellen Olenska, aflată în pragul divorțului, Newland își reconsideră adevăratele aspirații sociale și sentimentale. Este împărțit între imperativele societății newyorkeze, care îl leagă de o logodnică inocentă și întru totul previzibilă, și sentimentele tot mai puternice pentru femeia independentă, emancipată, dar blamată și respinsă de societate.
Deși romanul pune sub semnul întrebării principiile și moravurile societății newyorkeze de la sfârșitul secolului al XIX-lea, nu le respinge și nu le condamnă categoric, ci doar depune mărturie despre felul în care dramele individuale sădesc sămânța schimbării.
Ce spun criticii
“Apariția unei cărți precum - Epoca inocenței - este o chestiune de bucurie publică. Este unul dintre cele mai bune romane ale secolului al XX-lea și arată ca o completare permanentă a literaturii.” (New York Times)
„Cel mai perfect final din literatură - nu voi trece niciodată peste el.” (Adam Dalva, scriitor)
Frânturi din „Vârsta inocenței”
“Lucrurile cu care își umplea zilele înainte i se păreau acum o parodie infantilă a vieții, ca niște discuții de erudiți medievali despre termeni metafizici pe care nimeni nu-i înțelesese vreodată.”