O carte pe zi: „Alegerea Sofiei”
Autor: William Styron
Traducător: Virgil Stanciu
Apariție: 2022
Nr. pagini: 712
Editura: ART
Carlos Fuentes numea Alegerea Sofiei "unul dintre cele mai mari romane ale tuturor timpurilor", iar John Gardner îl considera un "thriller de prim ordin, cu atât mai pasionant, cu cât secretele pe care le dezgropăm unul după altul sunt secretele Istoriei şi ale naturii umane înseşi", în timp ce The Times n-are nici o ezitare în a-l declara "o capodoperă care face abordările mai convenționale ale Holocaustului, cum ar fi Lista lui Schindler, să pară obtuze și sentimentale."
Descriere
În „Alegerea Sofiei” se întrețes trei povești emoționante până la lacrimi. Dintre acestea trei, povestea alegerii Sofiei e de-a dreptul răscolitoare și de neuitat, zugrăvind pentru totdeauna pe retina cititorului chipul odios al răului.
Începutul acestui extraordinar roman ne introduce în atmosfera din New York-ul anului 1947, când tânărul și neexperimentatul Stingo încearcă să-şi câştige traiul salahorind ca redactor pentru o mare editură. După ce este concediat, Stingo se refugiază în Brooklyn, unde face cunoştinţă cu Sofia Zawistowska, o poloneză catolică supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, şi cu iubitul ei, Nathan, un tânăr intelectual evreu cu care trăieşte o pasiune devoratoare. Stingo devine confidentul Sofiei (de care se îndrăgosteşte) şi partenerul de discuţii al lui Nathan.
Povestea vieţii Sofiei scoate treptat la iveală adevăruri mai puţin lăudabile, dar nu mai puţin omeneşti, iar Stingo află în cele din urmă teribilul ei secret, alegerea pe care a trebuit să o facă. Alegerea Sofiei este o carte-cult controversată și tulburătoare, însă plină de compasiune, care ne face să medităm asupra sentimentului de culpabilitate, asupra nebuniei și a trădării.
Ce spun criticii
„O carte mare ar trebui să te lase oarecum epuizat." (William Styron)
„Era puternic şi mândru, era teribil de bun în mânuirea limbajului." (Kurt Vonnegut)
„<Alegerea Sofiei> ne reamintește că unele lucruri n-ar trebui să se întâmple niciodată.“ (The Times)
„Un roman al răului.“ (The New York Times)
„ [Citind Alegerea Sofiei] ai impresia că Stingo (personajul principal) și-a tras un scaun lângă foc și a început să-ți povestească ție – și numai ție – cum un singur an din tinerețea lui a schimbat cursul întregii sale vieți.“ (readingmattersblog.com)