Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR), filiala Bucureşti, Gheorghe Georgescu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că pregătirea asistenţilor medicali este tot mai slabă, acest lucru contribuind la accidentele care apar în actul medical.
Gheorghe Georgescu consideră că în afară de deficienţele locale care ţin de management, o problemă importantă o constituie formarea personalului medical, care este tot mai slabă de la an la an, mai ales în cazul absolvenţilor de şcoli particulare.
"Este imposibil să pregăteşti asistenţi medicali în şcoli particulare, care nu au acces la stagii de practică decât dacă au nişte relaţii personale. Învăţământul medical este foarte slab pentru că nu se mai face nici un triaj înainte de examen, nu se verifică dacă îndeplinesc anumite condiţii", a precizat Georgescu.
Preşedintele OAMMR, filiala Bucureşti susţine că în unele cazuri a constatat că solicitanţii autorizaţiei de liberă practică au făcut concomitent liceul şi şcoala postliceală sau au fost angajaţi ca şi asistenţi medicali înainte de finalizarea studiile sau de obţinerea autorizaţiei care le dă dreptul să practice această meserie.
Hibele sectorului sanitar.
"Avem situaţii cu contracte de muncă încheiate de către medici în cabinetele de medicină internă, în cabinetele de stomatologie cu elevii, pe post de asistenţi medicali. Sunt contracte de muncă tipizate care sunt înregistrate şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Iată care sunt hibele sectorului sanitar!", a mai spus Georgescu.
El susţine că a sesizat aceste lucruri unor foşti miniştri ai Educaţiei şi ai Sănătăţii, însă după plecarea lor din funcţie situaţia a rămas neschimbată. De asemenea, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, filiala Bucureşti a sesizat şi Poliţia, a mai spus Georgescu.
Acesta a dat ca exemplu un caz de la Spitalul "Sfântul Luca" din Capitală, unde un asistent medical generalist a absolvit în acelaşi timp (2002 - 2005) specializarea balneo-fizioterapie şi asistenţă generală, iar acum are două contracte de muncă, câte unul pe fiecare specialitate, pe care a lucrat un număr de ani fără să aibă autorizaţie de liberă practică.
De asemenea, Georgescu a făcut referire şi la cazuri de asistent farmacist care profesează înainte de termina studiile şi de obţinerea unei diplome care să ateste cunoştinţele în domeniu.
Potrivit lui Georgescu, majoritatea celor care au făcut în acelaşi timp şi studiile liceale şi cele postliceale sunt absolvenţi ai Şcolii postliceale "Carol Davila".