Cetăţenii români au transmis, în primul trimestru al anului 2008, cel mai mic număr de solicitări pentru un loc de muncă în Marea Britanie de la aderarea României la Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Agenţiei britanice pentru Frontiere, publicat de ANOFM.
Potrivit celui de-al cincilea raport al Agenţiei britanice pentru Frontiere şi al Ministerului Muncii şi Pensiilor privind numărul cetăţenilor români şi bulgari care şi-au exercitat dreptul de şedere în scop de muncă pe teritoriul Marii Britanii în primele trei luni ale anului 2008, solicitările transmise de cetăţenii români în această perioadă a anului au înregistrat cel mai scăzut nivel după aderarea României la Uniunea Europeană, respectiv 5.455 de solicitări comparativ cu 7.720 de solicitări, înregistrate în trimestrul II al anului 2007.
Cu toate acestea, nivelul solicitărilor pentru eliberarea numerelor de asigurare - necesare, printre altele, pentru a putea munci în Marea Britanie - este superior celor din perioada anterioară, potrivit raportului citat pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Din totalul de 5.455 de solicitări depuse, 1.340 au fost soluţionate pozitiv până la data publicării raportului, 320 au fost refuzate, iar alte 3.715, primite până la data de 31 martie, urmează să fie soluţionate în perioada următoare.
De asemenea, au fost eliberate 185 autorizaţii de muncă cetăţenilor români în cadrul Schemei Permiselor de Muncă (pentru lucrătorii calificaţi), Schemei bazată pe Sectoare (pentru lucrătorii necalificaţi), sau membrilor de familie autorizaţi.
Potrivit ANOFM, 4.910 de solicitări au fost transmise de cetăţenii români în vederea obţinerii certificatelor de înregistrare, iar dintre acestea, 1.155 au fost soluţionate pozitiv, 185 refuzate, în timp ce alte 3.500 urmează să fie soluţionate.
"Autorizaţiile de muncă emise în regiunea sud-vest şi în Scoţia au fost, în principal, pentru posturi necalificate din industria de procesare a alimentelor (93 la sută, respectiv 86 la sută), în timp ce 99 la sută din autorizaţiile emise pentru regiunea Londrei au vizat posturi calificate", se mai arată în raport.
Potrivit ANOFM, cifrele prezentate de autorităţile britanice nu includ şi numărul cetăţenilor români care au obţinut locuri de muncă în domeniul agricol din Marea Britanie, pentru anul 2008, în programul Seasonal Agricultural Workers Scheme fiind alocate 16.250 de locuri de muncă sezoniere pentru cetăţenii români şi bulgari. În prezent, numărul locurilor de muncă aprobat în acest domeniu pentru anul în curs este aproape în totalitate alocat.