Funcţionarii publici numiţi în funcţii de execuţie din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) vor fi remuneraţi pentru orele suplimentare de muncă, fără ca plăţile să fie limitate pentru maximum 30% din totalul angajaţilor, conform sistemului aplicat până în prezent.
Modificarea a fost operată printr-o ordonanţă aprobată, miercuri, de Guvern, ce permite APIA să revină la vechiul sistem în care funcţionarul public avea dreptul la plata lunară a 32 de ore suplimentare.
Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat agenţiei MEDIAFAX, săptămâna trecută, că Executivul a aprobat solicitarea instituţiei ca orele suplimentare prestate de angajaţii APIA să fie plătite.
Angajaţii APIA au ameninţat că nu vor mai lucra peste program pentru că nu le-au fost plătite sute de ore suplimentare prestate în ultimul an. Totodată, salariaţii agenţiei s-au plâns de suprasolicitare şi de încadrarea într-o grilă de salarizare dezavantajoasă, după reorganizarea APIA.
Au ameninţat cu proteste.
"După peste un an de muncă pe brânci, însumând 14 ore de lucru pe zi, toate zilele nelucrătoare petrecute la muncă şi concediile abandonate, celor circa 4.500 de lucrători din APIA le sunt reduse salariile prin încadrarea abuzivă într-o grilă de salarizare inferioară" declara secretarul general al Sindicatului APIA, Gheorghe Văleanu, în urmă cu două săptămâni.
Sindicaliştii au solicitat suplimentarea personalului APIA cu aproximativ 2.500 de angajaţi, iar anumite acţiuni de subvenţionare să fie externalizate, cel puţin pentru o perioadă determinată de un an, printr-un act normativ dat de Guvern.
Directorul general al instituţiei, Dan Gherghelaş, a declarat la acea dată că salariaţii vor fi degrevaţi de unele sarcini prin externalizarea de servicii.
Agenţia este responsabilă cu gestionarea fondurilor UE pentru agricultori şi derulează în prezent campania de depunere a cererilor pentru plata la hectar aferentă anului 2008. Concomitent, sunt realizate plăţile corespunzătoare anului trecut şi a început şi depunerea solicitărilor pentru subvenţiile de la buget pentru zootehnie.