Circa 2.265 de fişe ale unor persoane urmărite de Securitate, precum Emil Cioran, Virgil Ierunca, Ioan Raţiu, care au părăsit România între 1940-1960 trăind în exil, au fost publicate în volumul "Au ales libertatea!", lansat ieri de editura Pro Historia şi Institutul pentru Memoria Exilului Românesc.
Volumul a fost lansatla sediul Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), de Adrian Iorgulescu, ministerul Culturii şi Cultelor, Florian Banu, cercetător în cadrul CNSAS, Dinu Zamfirescu, directorul Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (INMER). La manifestare au participat şi Gabriel Iosif Chiuzbaian, fost ministru al Justiţiei, Radu Câmpeanu, preşedintele fondator al PNL şi academicianul Dan Berindei.
Volumul "Au ales libertatea! (Dicţionar - 2.265 de fişe personale din evidenţele Securităţii)", a apărut la Editura Pro Historia, ediţia fiind îngrijită de Dumitru Dobre şi Veronica Nanu, redactor - Mircea Suciu. Lucrarea are la bază Buletinul editat de Ministerul Afacerilor Interne din Republica Populară Română şi ordinul nr. 2539 din 21 martie 1960 al ministrului Afacerilor Interne din perioada respectivă, Alexandru Drăghici. Buletinul a fost publicat în forma şi grafia în care a fost întocmit şi cuprinde persoanele care au părăsit ţara în timpul şi după încheierea celui de-al doilea război mondial, până în anul 1960.
2.332 de persoane, considerate trădătoare
Prin acest ordin, 2.332 de persoane au fost date în urmărire pe ţară, fiind considerate trădătoare. Pentru fiecare persoană în parte, s-au comunicat mai multe date de identificare: data şi locul naşterii, părinţi, studii, ocupaţia, ultimul domiciliu, rudele, condiţiile în care a părăsit ţara şi destinaţia, numărul dosarului de urmărire pe ţară sau al dosarului de urmărire informativă şi unde se află în evidenţă şi fotografii.
„Şi eu şi Ministerul suntem interesaţi să aducem la lumină o perioadă neguroasă, nefericită, dar care trebuie să rămână un element de prezenţă în conştiinţa comună, a unor tineri care privesc trecutul cu o anumită detaşare. Ne confruntăm acum cu situaţia celor care au plecat după '90, oameni care au plecat în mare majoritate nu pentru bunăstarea lor, ci pentru a-şi găsi libertatea”, a declarat Adrian Iorgulescu.
El consideră că oamenii cuprinşi în această carte reprezintă „nişte modele, nişte destine exemplare”. „Cred că este un pas foarte important în cunoaşterea unei perioade mai mult sau mai puţin îndepărtate, sunt 18 ani de când ne-am câştigat cu toţi libertatea (...) Acest volum dă dimensiunea a ceea ce este realitate şi la ceea ce este minciună. Putem face distincţiile şi corecţiile necesare”, a mai spus Iorgulescu.