Plata alocaţiei pentru copii va depinde, de la 1 ianuarie 2008, de datele de identificare ale părinţilor sau ale tutorilor legali. În baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2007, care modifică legea nr. 61/1993, începând de anul viitor, plata alocaţiei de stat pentru copii se va face, indiferent de vârsta acestora, din bugetul de stat, prin Direcţiile de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS).
Potrivit directorului executiv al DMPS Suceava, Marcela Prelipceanu, în cazul copiilor cu vârste de până la 18 ani, care urmează o formă de învăţământ, dispar binecunoscutele cecuri pentru alocaţii. Astfel, toţi copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, şcolarizaţi sau nu, vor putea să-şi primească drepturile băneşti fie prin poştă, însoţite de cupoane, fie prin cont bancar, dacă părintele solicită acest lucru.
Până în luna decembrie inclusiv, alocaţiile elevilor se vor plăti în baza carnetelor cu cecuri distribuite în şcoli, din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. În judeţul Suceava, DMPS a preluat datele a peste 103.000 de beneficiari de alocaţie de stat de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. În prealabil, s-au solicitat datele corecte de identificare a părintelui care va putea ridica alocaţia. În acest context, părinţii trebuie să verifice dacă CNP-ul înscris în baza de date este corect.
Solicitaţi modificarea datelor
Potrivit şefului Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanelor Suceava, Paul Baban, în judeţul Suceava nu există persoane fără un CNP atribuit, dar pot exista situaţii în care acest element de identificare a fost înscris greşit în anumite documente. Acesta a precizat că, printr-o adresă scrisă, persoanele care vor întâmpina astfel de probleme pot solicita verificări care să ducă la corectarea lor.
DMPS Suceava va efectua, din 2008, şi plata alocaţiei duble pentru copiii cu dizabilităţi, care se efectua până acum prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În acest moment, aproximativ 60.000 de copii din judeţul Suceava beneficiază de plata alocaţiei prin DMPS. Este vorba despre copiii de la 0 ani până la vârsta şcolarizării şi cei peste 7 ani, neşcolarizaţi.