Poliţiştii din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex vor organiza, luni, un miting în Capitală, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor cu reprezentanţii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) privind salariile.
Organizatorii au anunţat că la mitingul de luni, ca va avea loc între orele 11.45 şi 13.45, în Piaţa Revoluţiei, în faţa sediului MIRA, vor participa peste 500 de poliţişti din 16 judeţe, precum şi delegaţiile organizaţiilor sindicale din 19 ţări europene afiliate la Consiliului European al Sindicatelor din Poliţie.
Printre revendicările sindicaliştilor se numără creşterea indicelui de salarizare a agenţilor de poliţie, creşterea salariului personalului contractual din MIRA şi acordarea unor drepturi similare funcţionarilor publici, acordarea sumelor restante (prime de concediu pentru 2004-2006 şi spor de fidelitate pe 2005), plata integrală a orelor suplimentare şi asigurări de sănătate gratuite pentru toţi poliţiştii.
Reprezentanţii Pro Lex arată că prin acest miting se doreşte atragerea atenţiei asupra faptului că poliţiştii au "probleme profesionale nerezolvate”.
"Nu am urmărit şi nu am dorit în mod expres să organizăm acest miting de protest. Problemele sesizate în nenumărate rânduri, devenite revendicări, nu şi-au găsit rezolvarea în timp util, de aceea suntem nevoiţi să apelăm la forma extremă de luptă sindicală", a declarat preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu.
Reprezentanţii Ministerului Internelor şi cei ai Sindicatului Pro Lex s-au întâlnit, joi, pentru a doua zi consecutiv, în cadrul Subcomisiei de Dialog Social pe probleme de ordine publică, în urma discuţiilor purtate, după cum s-a convenit în ziua precedentă, fiind analizate punctual, revendicările sindicale, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale.
Pentru că în urma discuţiilor nu s-a ajuns la un acord între cele două părţi, Pro Lex a anunţat că va recurge la proteste.
"Reprezentanţii Pro Lex au demonstrat că există probleme profesionale prin prezentarea punctuală a acestora, au propus modalităţi de soluţionare acceptate de membrii subcomisiei MIRA. Astfel, pentru interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor legale, urmează să se emită dispoziţii circulare la nivelul tuturor structurilor, iar pentru alte probleme semnalate este necesară o analiză mai complexă şi elaborarea unor iniţiative legislative. Cu toate acestea, reprezentanţii sindicatului Pro Lex consideră că negocierile nu au avut o finalitate concretă. Dialogul a fost mai mult decât necesar pentru identificarea pârghiilor de rezolvare de comun acord", precizează sursa citată.
Principala revendicare, rezolvată
În urmă cu o zi, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex şi cei ai Ministerului Internelor au rezolvat problema mutării definitive a poliţiştilor numai cu acordul acestora, aceasta fiind una din cele mai importante revendicări.
Membrii Comisiei de Dialog Social au recunoscut că sunt anumite probleme de interpretare şi aplicare unitară a prevederilor legale.
Astfel, s-a stabilit ca mutarea definitivă a poliţiştilor să fie posibilă numai cu acordul celui vizat. În cazul mutării definitive, poliţistul se bucură de anumite drepturi, stabilite prin Legea Funcţionarului Public (L 188/1999 republicată), dar neacordate pînă în prezent.
Funcţionarul public poate refuza mutarea în cadrul altei structuri a autorităţii sau instituţiei publice în altă localitate dacă se află în situaţia de graviditate, dacă îşi creşte singur copilul minor sau în funcţie de starea sănătăţii, dovedită cu certificat medical, sau dacă mutarea se face într-o localitate în care nu i se asigură condiţii corespunzătoare de cazare, este singurul întreţinător de familie, sau există motive familiale temeinice.
"