Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări, ieri, la lansarea candidaţilor PD pentru PE, că referendumul privind votul uninominal va avea loc.
Băsescu le-a amintit democraţilor că a avut discuţii cu partidele pe tema votului uninominal şi a modificării legii electorale încă din luna februarie şi că parlamentarii, reprezentanţi ai acestor partide şi-au asumat adoptarea şi trimiterea ei spre promulgare până la sfârşitul lunii iunie.
"Suntem în octombrie şi acest lucru nu s-a întâmplat", a spus Băsescu , după care a amintit că în luna martie a cerut Parlamentului "avizul consultativ".
"L-am primit şi tot nu s-a întâmplat nimic. Au ştiut foarte bine că toate procedurile de declanşare a referendumului sunt îndeplinite", a spus Băsescu.
El a ţinut să sublinieze că nu poate fi păcălit de gesturile parlamentarilor legate de introducerea votului uninominal prin modificarea legii electorale.
"Astăzi aflăm că peste noapte comisia de cod electoral a dat aviz, deci proiectul de lege poate merge în cele două Camere, ba aflăm că parlamentari furioşi cer primului-ministru să-şi asume răspunderea. Nimeni nu mă poate păcăli pe mine şi pe români. Vă asigur că va fi referendum", a spus Băsescu, declaraţia sa fiind primită cu aplauze îndelungi de către audienţă.
El a adăugat că nu vede de ce, cu ocazia euroalegerilor, românii nu se vor pronunţa şi asupra votului uninominal. Şeful statului le-a garantat celor prezenţi că va propune românilor "o variantă de vot uninominal fără compromisuri".
"Unii spun: «Şi ce dacă va fi referendum. Nu se va îndeplini majoritatea de jumătate plus unu din electoratul cu drept de vot, tot noi scriem legea». Eu vreau să se ştie că cei care gândesc că legea se va scrie tot cum vor ei sunt într-o mare greşeală", a spus Băsescu. El a mai declarat că românii îşi deleagă suveranitatea doar temporar parlamentarilor şi preşedintelui.
"Românii îşi manifestă suveranitatea în două momente: alegeri şi referendum", a spus Băsescu.
El a adăugat că nimeni şi nimic nu poate modifica nici măcar în nuanţă dreptul românilor de a decide asupra clasei politice şi asupra modului în care îşi aleg reprezentanţii.
Biroul Politic Central al PNL a decis, ieri, ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe legea privind introducerea votului uninominal, a anunţat vicepreşedintele liberal Crin Antonescu, menţionând că majoritatea covârşitoare a populaţiei doreşte o schimbare a sistemului electoral.
„Biroul Politic Central a luat în discuţie varianta asumării răspunderii pe votul uninominal şi, la final, a hotărât ca Guvernul să asume răspunderea pentru uninominal”, a declarat Antonescu.
Termenul acordat de şeful statului Parlamentului pentru a trimite la promulgare legea votului uninominal a expirat ieri.
Comisia pentru elaborarea Codului electoral a finalizat, marţi, legea de introducere a votului uninominal, raportul comisiei fiind adoptat cu 9 voturi "pentru" şi o abţinere, din partea UDMR, astfel că actul normativ va fi trimis la Senat pentru a intra în dezbatere.
"