Senatorii au hotărât, ieri, ca limita maximă de viteză în localităţi să fie de 60 km/h şi au eliminat obligativitatea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie înainte de restituirea permisului de conducere suspendat.
Ei au adoptat, cu amendamente Ordonanţa de Urgenţă 69/2007 privind circulaţia pe drumurile publice, proiectul de lege urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.
Deşi în sală nu erau mai mult de 60 de senatori, preşedintele de şedinţă, senatorul PNL Norica Nicolai, a anunţat că în favoarea acestui proiect de lege s-au pronunţat 72 de senatori, număraţi de secretarii de şedinţă.
Majorarea limitei maxime de viteză în localităţi a fost acceptată de Comisia juridică, la propunerea senatorului PNL Norica Nicolai, care a şi susţinut amendamentul în plenul Senatului.
Nicolai a susţinut că această majorare este absolut necesară.
„Atâta vreme cât într-o ţară civilizată există autostradă, un drum expres şi un parc auto care este sigur şi competitiv la a rula cu aceste viteze, este anormal să introduc o limitare, ca şi cum m-aş comporta în faţa unei infrastructuri care este total nepregătită”, a susţinut ea.
Senatorul liberal a citat cercetări care susţin, paradoxal, că „o viteză adaptată condiţiilor de drum poate funcţiona şi cu caracter preventiv pentru comiterea unor accidente”.
Punctul său de vedere a fost susţinut şi de alţi senatori, printre care democratul Gheorghe Constantin. El a spus că aceste norme se apropie de cele din Uniunea Europeană, dar a contrazis-o pe Nicolai, arătând că România dispune de numai 200 de kilometri de autostradă, dintre care 100 sunt impracticabili şi „generatori de accidente datorită stării carosabilului”.
„Deşi condiţiile structurii drumurilor din România nu impun, totuşi susţin acest amendament”, a precizat Constantin.
De asemenea, senatorii au eliminat din textul ordonanţei prevederea referitoare la obligativitatea ca persoanele ale căror permise au fost suspendate să fie reexaminate pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, înainte de a le fi restituite permisele de circulaţie.
Ei au adoptat, în acest sens, un amendament al liderului senatorilor PRM, Gheorghe Funar, respins anterior de Comisia juridică, cea care a fost sesizată în fond cu acest proiect de lege.
"