Mona Muscă s-a prezentat, ieri, pentru audieri la Secţia de Urmărire penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme, ca urmare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care a decis că aceasta a colaborat cu Securitatea în sensul de poliţie politică.
Potrivit procedurii, după ce decizia instanţei a rămas definitivă, CNSAS s-a adresat Parchetului, pentru a face cercetări cu privire la falsul în declaraţie pe care Mona Muscă l-ar fi comis în momentul în care a semnat declaraţia de politician pe propria răspundere că nu a colaborat cu fosta Securitate.
Biroul de presă al Ministerului Public a precizat, ieri, că nu s-a declanşat urmărirea penală împotriva Monei Muscă.
Mona Muscă a depus, în 12 octombrie 2006, la CNSAS un document prin care contesta decizia de colaborare cu Securitatea ca poliţie politică pe care a primit-o de la Colegiul CNSAS.
CNSAS a respins, în 7 noiembrie 2006, contestaţia Monei Muscă, astfel că rămâne valabilă prima decizie luată de Colegiu, prin care instituţia stabilise că deputatul făcuse poliţie politică.
Deputatul independent Mona Muscă declara atunci că CNSAS a încălcat legea în cazul său, procesul de deconspirare a Securităţii fiind unul „compromis de interesele politice transpartinice”.
Potrivit Monei Muscă, CNSAS nu poate fi o instanţă, pentru că „membrii Colegiului - numiţi politic - au demonstrat că nu pot judeca obiectiv”. „În aceste condiţii, CNSAS ar trebui să fie doar un administrator al dosarelor, iar cei care vor să rămână în viaţa publică să-şi pună la dispoziţia cetăţenilor dosarele”, a completat Muscă.
"