Ceremonia de întronizare a celui de-al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a avut loc ieri, la Catedrala Patriarhală de pe Dealul Mitropoliiei din Bucureşti, în prezenţa a numeroase personalităţi ale vieţii politice şi sociale, înalţi prelaţi şi credincioşi.
Ceremonia de ieri, de întronizare a succesorului Patriarhlui Teoctist - care a condus Biserica în ultimele două decenii - este prima de acest fel care are loc după perioada comunistă, când manifestaţiile de acest fel erau interzise şi a cuprins un Te Deum de întronizare, citirea Gramatei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înmânarea însemnelor patriarhale de către mitropoliţi, aşezarea în tronul patriarhal, un cuvânt rostit în numele Sfântului Sinod al BOR de către ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, apoi cuvântul PF Daniel.
Accesul credincioşilor în Catedrala Patriarhală a fost interzis pe durata ceremoniei de întronizare a PF Daniel.
Însemnele arhiereşti pe care le-a purtat Patriarhul Daniel, ieri, la întronizare, au fost mitra, engolpioanele, crucea pectorală, toiagul păstoresc şi mantia, acestea având o semnificaţia aparte, păstrată aproape neschimbată din primele veacuri creştine.
Au urmat semnarea Actului din Condica de Aur a Patriarhiei Române - în Palatul Patriarhiei şi şedinţa solemnă a Sfântului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare - în Aula Palatului Patriarhiei.
Noul patriarh are titulatura "Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române".
Prea Fericitul Daniel, care până la învestire a fost şi locţiitor de patriarh, după moartea lui Teoctist, va purta aceleaşi însemne arhiereşti ca ale întâistătătorilor din celelalte Biserici Ortodoxe, dar va continua tradiţia veşmintelor albe, specifice patriarhilor români.
După-amiază, preşedintele Traian Băsescu i-a decernat, la Palatul Cotroceni, Patriarhului Daniel, Ordinului Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce.
Cel de al şaselea patriarh, pe numele său de mirean Daniel Ciobotea, s-a născut pe 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara (judeţul Timiş), ca al treilea copil în familia învăţătorului Alexie şi Stela Ciobotea. La 23 de ani, el a obţinut diploma de licenţă în teologie şi după doi ani pleacă în Franţa, unde obţine două doctorate. În 1987 a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, unde a fost hirotonit ieromonah. Pe 1 martie 1990 a fost ales în rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, iar în luna iulie a aceluiaşi an a fost înscăunat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
"