Scump dacă e cumpărat proaspăt, dar destul de ieftin dacă e luat în stare conservată, acest aliment reprezintă o importanţă sursa de sănătate pentru organism, fiind un protector de nădejde împotriva maladiilor.
Tonul, un peşte de apă sărată ce face parte din tribul Thunnini, un sub-grup al familiei macroului, este considerat a fi unul dintre cei mai sănătoşi peşti, consumul său fiind recomandat de numeroşi nutriţionişti.
Motivul pentru care este atât de apreciat este conţinutul ridicat de acizi graşi Omega-3 şi de acid docosahexanoic (DHA). Aceşti acizi s-au dovedit a fi benefici pentru sistemul cardiovascular, având şi rol de protectori ai organismului.
Printre beneficiile pe care acizii graşi Omega 3 din ton le aduce se număra protejarea plămânilor împotriva astmului, a creierului împotriva maladiei Alzheimer şi adeclinului cognitiv şi a articulaţiilor împotriva artitrei. Mai mult, studiile arată că aceşti acizi au proprietăţi anti-cancer.
Tonul este, în acelaşi timp, bogat în seleniu, un oligoelement ce, în cantităţi reduse, are efecte benefice asupra sănătăţii. Acesta este un antioxidant biologic ce previne lezarea şi distrugerea celulelor, iar o serie de date îl corelează cu scăderea mortalităţii prin cancer. Relaţia seleniului cu bolile cardiovasculare nu a fost încă pe deplin clarificata, dar se pare că ar ameliora cardiomiopatiile, ischemiile şi sindroamele anemice.
Surse: antenasatelor.ro, kfetele.ro