Documentarul "2016: Obama's America" al conservatorului americano-indian Diniseh D'Souza a uimit întreaga lume cinematografică după ce a înregistrat suma record de 20 de milioane de dolari din încasări, de peste cinci ori mai mult decât al doilea clasat, "Bully", informează site-ul nydailynews.com.
În timp ce critica de specialitate dezbate dacă pelicula "2016: Obama's America" este un portret obiectiv al "unuia dintre cei mai misterioşi preşedinţi din istoria Americii" sau "un clip de defăimare de 87 de minute", spectatorii iau cu asalt cinematografele încercând să descopere şi o altă latură a lui Barack Obama. Este o "chestiune de noroc", spun analiştii în domeniu.
Filmul, realizat cu un buget minim, a obţinut un succes incredibil de casă, reuşind ca, în nici două luni de când a fost lansat, să vândă bilete de 20 de milioane de dolari. Pelicula semnată de Diniseh D'Souza a rulat, numai în weekend-ul precedent, în 1.747 de săli de cinema din Statele Unite. Nu mai puţin de 200 de cinefili au făcut cale întoarsă din faţa cinematografelor unde filmul rula cu casa închisă, informează Hollywood Reporter. Din acest motiv, mai multe cinematografe americane s-au oferit ca, la sfârşitul săptămânii trecute, să preia şi să difuzeze controversata peliculă.
"Când văd succesul de care se bucură acest film, oamenii cred că a beneficiat de un buget ca cel al lungmetrajului «Cavalerul Negru/ Dark Knight Rises», dar, cel mai probabil, nu am avut buget nici cât cel alocat pentru catering la «Cavalerul Negru»", a declarat regizorul John Sullivan, care s-a ocupat de promovarea peliculei.
Criticul de film Paul Dergarabedian a declarat pentru hollywood.com că tot acest succes de care se bucură "2016: Obama's America" se datorează "perfectei sincronizări". "Dacă ar fi fost lansat cu două săptămâni înainte, ar fi fost complet eclipsat de superproducţiile momentului", spune acesta.
D'Souza şi producătorul Gerald Molen, care a câştigat un premiu Oscar pentru "Lista lui Schindler", au acordat zeci de interviuri, iar printre persoanele care şi-au manifestat aprecierea cu privire la documentarul semnat de ei se numără omul de televiziune Glen Beck şi mogulul media Rupert Murdoch.
Documentarul "2016: Obama's America", lăudat de presa conservatoare americană şi criticat de cea liberală, este o ecranizare a bestsellerului "The Roots of Obama's Rage", scris de Dinesh D'Souza. Pentru realizarea peliculei, D'Souza s-a folosit de trecutul preşedintelui american şi l-a intervievat, în Nairobi, pe fratele acestuia, George Obama.
În ceea ce priveşte proporţiile succesului de care se bucură acest film, critica de specialitate îl compară cu acela repurtat de o altă producţie controversată, "Patimile lui Hristos". "Şi audienţa acestui film a fost divizată. Jumătate au mers să-l vadă pentru că şi-au dorit, iar cealaltă jumătate au mers la vizionare pentru a vedea filmul care a făcut atâta vâlvă", a spus Mark Joseph, proprietarul firmei MJM Entertainment, care s-a ocupat de marketingul producţiei lui Dinesh D'Souza.