Soprana română Angela Gheorghiu a declarat, într-un interviu acordat recent, că titlul de "divă" cu care a fost asociată o face foarte mândră şi o onorează, precizând că o astfel de titulatură se referă la caracterul unei persoane care are o carismă extraordinară, ce vine din divin.
Angela Gheorghiu vorbeşte în interviul acordat NYC-ARTS, o platformă culturală din Statele Unite, despre cariera sa, care a început în urmă cu peste 20 de ani pe scena Royal Opera House din Londra, despre rolurile sale favorite, despre albumul lansat la sfârşitul anului trecut "Homage to Maria Callas", dar şi despre viaţa personală şi despre statutul său de "divă".
În debutul interviului, jurnalistul Rafael Pi Roman i-a spus Angelei Gheorghiu că a fost numită "cea mai reprezentativă divă a secolului", întrebând-o pe soprana română ce reacţie are când este numită "divă".
"Cred că titlul de «divă» se referă la personalitate şi este asociat cu o persoană care este un pionier sau un inventator sau se referă la cineva care are un nivel foarte ridicat de carismă, ce vine din divin, din ceva ce nu poţi atinge, nu poţi explica. Sunt foarte mândră şi mă onorează foarte mult", a spus Angela Gheorghiu.
În interviu, Angela Gheorghiu vorbeşte şi despre prima amintire legată de interpretarea unei melodii.
"Primul meu cântec a fost pe când aveam 4-5 ani, la grădiniţă. Primul meu cântec a fost unul de Brahms, imaginaţi-vă, a fost unul clasic. Am fost foarte foarte norocoasă să am în jurul meu, în acel mic orăşel, profesori, prieteni şi familia care au realizat că sunt un alt tip de copil şi că trebuie să merg la o şcoală de muzică", spus soprana română, precizând că în perioada comunistă era greu să urmezi o şcoală de muzică.
Ea a mai spus că nu a stat niciodată să se gândească dacă vrea să urmeze o carieră profesionistă în muzică, ci a făcut acest lucru din prima clipă.
Angela Gheorghiu mai spune în interviu că în România este o lungă tradiţie a vocilor de operă, mai ales soprane, începând cu Hariclea Darclée, Maria Cebotari, Virginia Zeani. "Acest lucru m-a influenţat să fiu pregătită din ce în ce mai mult, să fiu mai pregătită decât celelalte persoane. Am ştiut că, atunci când voi ajunge în larg, trebuie să fiu complet pregătită. Am fost pregătită într-un anumit fel. Când am împlinit 18 ani am decis să nu mai am profesor. De la 18 ani, toate rolurile pe care le-am interpretat le-am pregătit singură", a mai spus Angela Gheorghiu.
În ceea ce priveşte cariera sa internaţională, soprana română a spus că debutul său la Royal Opera House din Lodra a fost destinul său.
"În timpul ultimului an la Universitatea de Muzică (din Bucureşti, n.r.), am spus «Ok, trebuie să merg la Londra la audiţii!». Eram pe stradă, engleza mea este aşa şi aşa, în urmă cu 20 de ani era mai rău. Aveam doar o bucăţică de hârtie pe care scria «Unde este Opera House?» şi persoana pe care am întrebat-o a fost exact persoana cu care am susţinut apoi audiţia. Numele lui este Peter Katona şi chiar a fost scris în destinul meu. Am interpretat "La Boheme" şi am fost distribuită imediat în "La Boheme" şi este opera în timpul căreia mi-am cunoscut iubirea, pe soţul meu. Este o poveste impresionantă şi adevărată", a spus Angela Gheorghiu.
În ceea ce priveşte rolurile sale, Angela Gheorghiu a spus că, atunci când interpretează un rol, acesta este întotdeauna rolul său favorit. "Ce este opera? Este teatru cu muzică. Este foarte solicitant. Pentru că întotdeauna încerc să interpretez respectivul personaj. Sunt Angela în diferite roluri. Îmi place să fiu o altă femeie, un alt caracter, să interpretez un alt stil muzical, cu diferiţi parteneri, în diferite puneri în scenă", a spus Angela Gheorghiu, precizând însă că dispare atunci când crede că ceva nu este bun pentru sufletul ei.
Angela Gheorghiu va evolua alături de soţul ei, tenorul Roberto Alagna, pe scena Covent Garden din Londra, în spectacolul "La Boheme" de Giacomo Puccini, care va avea două reprezentaţii, pe 19 şi 23 iunie.
"La Boheme" marchează 20 de ani de la debutul Angelei Gheorghiu pe scena Covent Garden, fiind, totodată, după o perioadă lungă de timp, primul spectacol în compania soţului său, pe scena operei londoneze.
Programul sopranei Angela Gheorghiu pe 2012 include şi un recital extraordinar alături de Roberto Alagna în premieră pe scena legendarului Teatro Colon din Buenos Aires, Argentina, recitaluri în celebra sală Pleyel din Paris şi Opera din Washington, dar şi reprezentaţii cu "La Boheme" la Hamburg Staatsoper, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Teatro alla Scala din Milano şi Bayerisches Staatsoper din Munchen.
Angela Gheorghiu, născută pe 7 septembrie 1965, la Adjud, este un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti români de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema" de Puccini. În acelaşi an, a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Opera de Stat din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii. În 2010, Angela Gheorghiu a primit titlul de artista anului la cea de-a 11-a ediţie a Classical Brit Awards, la Londra, trofeu pe care l-a câştigat şi în 2001. Totodată, în 2010, soprana a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor.