Circumstanţele obscure în care a murit Michael Jackson continuă să alimenteze, la doi ani de la dispariţia starului, numeroase teorii referitoare la existenţa unui complot, "bătălii" în justiţie, dar şi o veritabilă industrie care a generat încasări de multe milioane de dolari.
Fanii vor comemora moartea cântăreţului american, decedat pe 25 iunie 2009, depunând buchete de flori în faţa reşedinţei din Los Angeles în care a locuit artistul.
Cei doi ani care au trecut de la moartea sa nu au reuşit să ridice vălul de mister din jurul dispariţiei cântăreţului, care a declanşat în lumea întreagă o emoţie puternică şi numeroase fantasme.
Mai întâi, pentru că procesul medicului personal al megastarului a acumulat întârzieri destul de importante. După numeroase audieri, procesul care trebuia să aibă loc în luna mai a fost în cele din urmă amânat pentru luna septembrie. Conrad Murray este acuzat de omor involuntar pentru că i-a administrat starului anestezicul propofol, considerat cauza decesului.
Avocaţii lui Murray, aflaţi la originea acestei amânări, vor pleda teza sinuciderii. Medicul american a recunoscut că i-a administrat starului acest medicament, însă a precizat că a făcut acest lucru la cererea expresă a cântăreţului, care folosea propofolul pe post de somnifer.
Apărarea pretinde că va prezenta în justiţie dovada faptului că Michael Jackson şi-a injectat singur o doză masivă de propofol, profitând de ieşirea din cameră a medicului său. Unul dintre avocaţii lui Murray a declarat că datoriile uriaşe ale megastarului, estimate la 500 de milioane de dolari, l-ar fi determinat pe Jackson să se sinucidă.
Eroare medicală? Neglijenţă? Sinucidere? La Toya, sora cântăreţului, cunoscută pentru excentricităţile ei, înclină spre ipoteza crimei. Într-o carte publicată în Statele Unite în urmă cu câteva zile, cântăreaţa declară că medicul Murray este "doar un ţap ispăşitor".
"E puţin cam prea facil să punem totul pe seama lui", a declarat La Toya în cadrul campaniei de promovare a cărţii ei, "Starting Over". "Ancheta trebuie să meargă mai departe de cazul medicului Murray. Multe persoane sunt implicate în acest deces. Fratele meu mi-a vorbit despre acest lucru", a adăugat cântăreaţa, cultivând un gust evident pentru enigme.
Indiferent de ceea ce s-a petrecut pe 25 iunie 2009, de la moartea sa, starul american generează venituri colosale, de multe milioane de dolari, prin vânzări de discuri, DVD-uri şi produse derivate.
Administratorii averii lui Michael Jackson, pe care megastarul i-a desemnat el însuşi în testamentul său, au ştiut cum să facă să devină profitabil imperiul cântăreţului, lansând în decembrie 2010 albumul "Michael", primul dintr-o lungă serie postumă, alcătuit pe baza unor înregistrări inedite.
Lansările de produse par să nu se mai termine: un joc video ce poartă marca "Jackson", un spectacol pus în scenă de compania Cirque du Soleil, un parfum, un show permanent programat în curând la Las Vegas şi chiar o nouă expoziţie la Muzeul Madame Tussauds din Hollywood, vernisată în prezenţa lui Jermaine Jackson, unul din fraţii starului.
Imaginea cântăreţului s-a ameliorat la rândul ei considerabil după moartea sa, în parte graţie unui film documentar despre ultimul său turneu, intitulat "This Is It", în care megastarul apare ca un muzician şi dansator extrem de preocupat de arta lui, şi nu ca o un personaj caricatural şi excentric la care a fost redus de excesele şi scandalurile din ultimii săi ani de viaţă.
Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la Los Angeles, la vârsta de 50 de ani, în urma unui stop cardiac cauzat de o supradoză de medicamente.
În perioada 1 octombrie 2009 - 1 octombrie 2010, cântăreţul american a generat venituri de 275 de milioane de dolari, ocupând prima poziţie în topul celor mai bogate celebrităţi care nu mai sunt în viaţă, alcătuit anul acesta de revista Forbes.